Menu

Het zal me een biet zijn

  Bietjes, op z’n Zeeuws gezegd kroten, zijn heerlijk. Beetje zoetig, prachtig donker rood van kleur en super gezond. Je hebt ze in de zomer en in de winter. Nu is het de tijd voor winterbietjes. Bieten zijn knollen en groeien onder de grond. Het blad, groen met een rode nerf, is ook eetbaar. Als […]

Continue Reading

De geur van een knapperig kippenpootje

Mensen blijken een geurgeheugen te hebben. Zo reed ik door een straat op weg naar de kringloopwinkel, waar ik regelmatig even rondneus, toen ik getroffen werd door de geur van rook. Ineens belandde ik bijna 40 jaar terug in de tijd, toen ik als ‘kabouter’ bij de Scouting in Goes wekelijks bijeen kwam in een […]

Continue Reading

De ui is een Zeeuwse tranentrekker

Het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis organiseerde op maandag 19 oktober 2015 een internationaal uien congres in Middelburg.  De ui is heel Zeeuws; 70% van alle uien uit Nederland worden namelijk in Zeeland bewerkt. Al heet een ui op z’n Zeeuws ‘juun’ of ‘juin’. De ui blijkt, naast dat hij aan alle gerechten een goede […]

Continue Reading

Soep is altijd goed bij griep

Het begint met het smeren van een boterham, het dicht doen van een overhemdknoopje. Het opgeven van de jas. Helpen bij het versturen van een email of een Whatsapp berichtje. Het sluipt er in. Zeker op het gebied van Social Media is het ineens confronterend.  Je ouders hebben hulpvragen. Al doen ze het natuurlijk liever […]

Continue Reading

Zeebaars doet het goed op Oosterse wijze

Zeebaars komt in de Oosterschelde voor. Hoewel hij ook in subtropische wateren zwemt en in zoet en zout water. Maar voor onze Zeeuwse kust wordt hij ook gevangen. Laatst nog door mijn buurman op het strand. Hij gaat vaak in de ochtend, als er nog geen mensen op het strand zijn, vissen. Laatst dus twee […]

Continue Reading