Zeeuwse bramen : de glanzend blauwzwarte vrucht van augustus

Ze zijn er weer, de Zeeuwse bramen. Vanaf augustus zijn ze rijp. Bramen groeien overal. Langs de weg, in de duinen, langs spoorlijnen of in het bos. Maar bramen worden ook gekweekt. Wim Remeeus uit Ouwerkerk kweekt bramen zowel in de kas als buiten. Nu plukken ze de bramen buiten. ‘Wij hebben doornloze struiken, zo kunnen we de bramen makkelijk plukken, zegt Remeeus. De klasse 1 bramen zijn voor de verkoop, de klasse 2 bramen verwerken ze bij de fruitboerderij van Remeeus op Ouwerkerk in jams en desserts. ‘Het is heel frappant,’ zegt Remeeus, ‘maar mensen kopen in augustus veel meer bramen dan in juni. Dat is toch van vroeger, dat zit er nog steeds in. Augustus is bramentijd. Dat merken we echt in de omzet.’ Bramen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten vol mineralen, vitamine C en zijn al heel zoet van zichzelf. Suiker toevoegen hoeft dus niet. Daarnaast helpt deze kwetsbare vrucht de weerstand op peil te houden. Vandaar dat mensen de bramen zo graag eten. Voor de braam geldt; hoe groter, hoe lekkerder. Daarnaast zien bramen er eigenlijk heel mooi uit met de talrijke glanzende blauw/zwarte bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Daaraan kun je zien dat bramen, frambozen en aardbeien familie van elkaar zijn. Omdat bramen snel kunnen kneuzen moeten ze kort in koud water worden gewassen. Daarnaast zijn bramen schimmelgevoelig. Goed checken dus voordat ze gegeten worden. ‘De prijs van de bramen dit jaar is prima,’ aldus Remeeuws. Hij kweekt verschillende rassen, de Loch Ness en de Chester Thornless. Die kunnen achter elkaar aan geplukt worden, zo is er telkens aanvoer. Remeeuws verkoopt zijn bramen ook bij de vestiging van de Tuinderij in Kapelle-Biezelinge. Zelf er op uit om bramen te gaan plukken kan natuurlijk ook. Neem dan een paar handschoenen mee zodat de stekels geen kans maken. Daarnaast zijn een emmertje en een klein keukentrapje handig. Maak er zelf jam, taart of saus mee. Of ijs. Lekker verkoelend voor op een zomersedag. Neem 500 gr. (zelfgeplukte) bramen, 75 gr. basterdsuiker, 30 ml water en 3 dl. slagroom. Doe de bramen met het water en de suiker in een pan. Laat ze 5 minuten zacht worden. Wrijf het fruit boven een kom door een zeef en laat afkoelen. Klop de slagroom half stijf en meng er de koude vruchtenpurree door. Doe het mengsel in een diepvriesbak en zet het geheel 6 uur in de diepvries. Maak de ijskristallen af en toe fijn met een vork en roer het ijs door, dan wordt het lekker smeuïg. Vries op een stuk bakpapier meteen wat losse bramen in. Dat is niet alleen lekker maar ook mooi als garnering.