winkel lokaal

Een van mijn beste voornemens dit nieuwe jaar is om alleen nog maar lokaal te winkelen. En dat is niet zomaar. Bij mij om de hoek is een winkelstraat. De een na de andere winkel stopt er hier mee. Dat is niet alleen heel vervelend voor de ondernemer maar ook voor ons als consument. Gezellig winkelen of even de stad inlopen is meteen een stuk minder aantrekkelijk. Zwarte etalages waarin je je spiegelbeeld duidelijk ziet als gaten in het straatbeeld. Ik bezocht de vertrekkende winkels misschien niet heel vaak maar doe mijn boodschappen toch altijd bij lokale winkeliers. Niet voor niets schreef ik afgelopen jaar een leuk boek hierover; Terroir Walcheren en Noord-Beveland, vol met adressen van leuke, lokale ondernemers die ook nog eens lekkere, smakelijke producten verkopen. Dat doe ik heel graag; er op uit gaan langs de adresjes in de buurt. Praatje maken hier en even kletsen daar. Soms drink ik er nog een kop koffie bij en dan heb ik een hele leuke ochtend of middag. In de stad doe ik ook vaak mijn boodschappen. Heerlijk even langs de Drukkery voor een boek, krant of een mooie kaart. En natuurlijk langs wat winkels om mijn schoenen en/of kleding verslaving af en toe even te voeden. Tsja, je kunt maar ergens last van hebben. Ik kan echt heel blij worden van een paar nieuwe laarzen of van een nieuw rokje. Dat heb ik dus ook. Alleen vond ik Internet best verslavend. Ik merkte ook dat ik er heel veel tijd mee kwijt kon zijn. Wat doelloos op een site met schoenen te koekeloeren, of een nieuw rokje proberen te scoren. Dat is best een tijdvreter. En ik heb het druk dus ben ik met nieuwsbrieven van allerlei verleidelijke sites gestopt. Dat geeft een hoop rust en nu winkel ik alleen nog maar hier in Middelburg. Of even in Goes, waar ik ook iedere week kom, daar kun je ook heerlijk winkelen. En af en toe in Domburg. Dan heb ik het gevoel dat ik even op vakantie ben. Dan eet ik daar meteen een salade op het terras van Strand90. Of een paar bitterballen met een biertje. Helemaal goed.