De Zeeuwse kust waar de mensen onbewust zin in mosselfeesten krijgen

Het seizoen is weer geopend; de Zeeuwse bodemmossel is klaar om de Nederlandse, Duitse, Franse en Belgische markt te gaan veroveren. ‘Het belooft een mooi mosselseizoen te worden,’ aldus mosselvisser Jos Steketee. ‘De mossel is goed van kwaliteit en heeft veel vleesgewicht in de schelp. Al zijn we natuurlijk volledig afhankelijk van de natuur,’ zo stelt hij. ‘De boeren kunnen tussentijds mesten of beregenen, wij moeten maar afwachten hoe het met de mossel gaat. Zo moet het bijvoorbeeld niet gaan stormen, dan ben je ze gewoon kwijt.’ Van de totale vangst aan Zeeuwse mosselen nemen de Belgen tweederde voor hun rekening. Zij eten, als fijnproevers van de Zeeuwse mossel, vaak de jumbo’s. Met in combinatie, hoe kan het ook anders, een groot bord frites. De Fransen kiezen vaak kleine mossels omdat van hun eigen zeebodem ook kleinere maten komen. En wij als Nederlanders eten meestal de middelmaat. Vaak al meer dan lekker genoeg. Een mossel bevat weinig vet en bestaat vooral uit eiwitten. Daarnaast zitten er mineralen als seleen en mangaan in en vitamine C en B12. Dat is goed voor het zenuwstelstel. Hoogste tijd om eens een pan mosselen te koken. Of is het een pan mossels, zoals wij als Zeeuwen zeggen. Feit is dat meneer van Dale in zijn woordenboek der Nederlandse taal het ook over mossels heeft. Maar of dat nu komt omdat hij uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstig is? Overigens is het Zeeuws-Vlaamse dorp Philippine de bakermat van de mossel. De mosselvissers in Philippine visten aanvankelijk vooral in de Braakman en de Westerschelde. In de loop van de 19e eeuw werden de mosselen steeds populairder. De vissers leverden toen al 80 á 90% van de totale vangst aan België,’ vertelt Frank Wiskerke, eigenaar van restaurant Au Port. ‘Tot aan 1964 had mijn vader mosselbanken waar nu Dow Chemical zit,’ vertelt hij met enige weemoed. ‘Met een roeiboot vingen ze de mosselen met een rijf. Daarachter zat een net waar ze in bleven hangen. In de roeiboot gingen de mosselen meteen in zakken en werden ze aan land verder vervoerd. Zwaar werk,’ aldus Wiskerke. Nadat de Braakman in 1952 werd afgesloten, had Philippine geen eigen haven meer. Een aantal vissers vertrok toen naar Yerseke om zich daar te vestigen. Toch is Philippine mosseldorp gebleven. ‘En daar doen we alles aan,’ zegt Wiskerke. Het dorp zelf telt acht restaurants waar mosselen prominent op de kaart staan. Wiskerke eet de mossels zelf overigens het liefst rauw. En dat kan nu want het belooft een goed seizoen te worden, zegt hij. ‘Met veel vlees in de schelp. En mosselen die nog niet helemaal open zijn, meteen eten. Die zijn vaak het sterkste en dus het beste.’ Een basisrecept voor een pan mosselen. Neem 4 kg mosselen spoel ze af en kijk ze na. Verwijder kapotte exemplaren. Snij 2 preien in dunne ringen. Doe deze met 1 glas droge witte wijn, 2 laurierblaadjes, de prei en wat bladselderij in een pan. Voeg de mosselen toe en breng ze aan de kook. Als de mosselen koken, even het deksel oplichten zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om en laat het kookvocht nog een keer omhoog komen. De mosselen zijn nu gaar. Direct serveren met brood of frites en wat zelfgemaakte mayonaise. Mosselen over? Haal ze uit de schelp, bewaar in de koelkast en bak ze de volgende dag even in Zeeuwse roomboter.