Het ultieme Zeeland gevoel in de SPA van Domburg

Er is een plek waar het Zeeland gevoel, de Zeeuwse smaak, de Zeeuwse uitstraling en Zeeuwse producten samenkomen. In het Badhotel te Domburg. Heerlijk om hier even te zijn, bij te komen en te genieten. Vorige week was ik er even met Man in deze SPA. Een SPA, dat past helemaal in de traditie van Domburg. Al eeuwen lang komen mensen naar Domburg voor de badcultuur en de gezonde lucht. Het Badhotel sluit daar op aan. En hoe. Alles ademt het Zeeuwse DNA uit. Niet alleen in de SPA zelf, met de bijzondere muren van ingelegde mosselschelpen of een zoutsauna met Domburgse strand geluiden. Maar ook de regendouche, met het geluid van een storm op de Noordzee op de achtergrond, of een rustmoment op een echt hooibed in een Zeeuwse, gepotdekselde schuur. En de oester voetbaden. ‘Het zorgt er allemaal voor dat de gasten een goed gevoel hebben, zegt Jolanda Oudesluijs, Rooms Division Manager bij het Badhotel in Domburg. ‘Wij vinden gezond beleven gastvriendelijker en belangrijker dan dan gezond zijn in onze SPA, zegt zij trots. Ze was samen met collega Ankie Vermeulen belast met de de ontwikkeling en de inrichting van de SPA. ‘We hebben zelf een plan bedacht waarin Zeeland goed naar voren moest komen. In de kleuren en de materialen is dat heel ver doorgevoerd. Het veldonderzoek, overal in Europa, om tot deze inrichting te komen, was dan ook erg leuk om te doen,’ vertelt ze achter een glas verantwoorde limonade in het bijbehorende SPA café. ‘We zijn wellicht niet de grootste SPA maar wel de meeste bijzondere. En heel passend bij Domburg en het Badhotel.’ Op de menukaart staan veel producten, die van het Zeeuwse land komen. Dit valt tevens onder haar verantwoordelijkheid. ‘Lokaal heeft prioriteit bij ons, naast het feit dat het allereerst gewoon lekker moet zijn. Dat het daarnaast ook nog biologisch is, dat is mooi meegnomen, maar geen doel op zich.’ Zo staan er Zeeuwse bieren op de kaart, komen de groenten van ‘t Hofwelgelegen, de kaas van Kaasboerderij Schellach, de kip van Huis ter Mee, is de ketchup van de Ketchupfabriek in Graauw, komt de honing van de bijenboerderij in Poppendamme en is de koffie van de Zeeuwse Branding. De zuivel komt van de Zuilvelboerderij uit Mariekerke.  Wij aten een salade, met op de Green Big Egg gegaarde biologische kippendijen en een soep uit Zeeuwse wateren. Wij genoten van de heerlijke smaken en het lekkere brood dat erbij geserveerd werd. Om de maaltijd af te sluiten zijn er heerlijke Zeeuwse toetjes. Die sloegen we maar even over want we werden wat rozig na het eten. ‘Het concept slaat aan bij onze gasten. Alle gerechten zijn even gezond en daarnaast hebben we dagverse smoothies die hier ter plaatse worden klaargemaakt.  ‘Steeds meer mensen van buitenaf weten ons te vinden,’ aldus Oudesluijs. Hoewel je in het SPA café wel in een badjas moet eten en er bijna geen internet bereik is. ‘Maar dat is juist zo bedoeld,’ zegt Oudesluijs lachend. ‘Dat draagt bij aan een bepaalde sfeer en daardoor ontspannen de gasten. Eten in je badjas geeft een echt een ander gevoel.’  Die badjassen zijn gelukkig bij de toegangsprijs inbegrepen van de SPA, evenals de handdoeken. ‘We hebben zo veel mogelijk plaatselijke, Zeeuwse ondernemers betrokken bij de inrichting van de sauna,’ gaat Oudesluijs verder. ‘En we zijn steeds op zoek naar nieuwe producten en mogelijkheden. Dat deden we altijd al en zijn daar heel nuchter in. Wellicht is dat ook echt Zeeuws.