Snertweer

Ijs- en ijskoud weer met een koude snij wind. Dan krijg je vanzelf ineens zin in stampotten, spek, rookworsten en natuurlijk erwtensoep. Het woord snert komt van ‘snerten’ wat soep maken van vlees betekent. Er heeft voor mij lang een negatieve geur om snert gehangen. Niet in de laatste plaats door de soep die vroeger op de veerpont te verkrijgen was. Iedere dag weer een scheut water bij de restjes van de vorige dag. Dat kwam de kwaliteit en het zoutgehalte van de snert niet ten goede. Maar snert blijkt eigenlijk een heel gezonde en duurzame soep te zijn. Alle ingrediënten zijn van het seizoen, komen bijna allemaal uit Zeeland, en bevatten met z’n allen veel hoogwaardig eiwit en langzame koolhydraten. Snel aan de slag dus om een pan van deze gezonde soep te maken. Neem een grote pan met minimaal 2 liter water en 500 gram spliterwten. Spliterwten zijn erwten die gedroogd zijn en die later geoogst zijn dan doperwten. Ze zijn rijper en wat meliger van smaak. Laat dit een nacht weken. Voeg de volgende dag twee speklapjes, een pond schouderkarbonades en een stuk zuurkoolspek toe. Zet alles op het vuur en doe er twee laurierblaadjes bij. Na een uur het vlees uit de pan scheppen en in stukjes snijden en terugdoen. Het spek apart bewaren voor op het roggebrood. Snij twee preien in ringen en een ui, een winterpeen en een knolselderij in stukjes en voeg deze toe. Laat alles pruttelen een nog uurtje staan. Roer regelmatig door. Laat de pan dan een nachtje staan. Neem een pak roggebrood en beleg dit om en om met het dungesneden zuurkoolspek en eventueel met wat kaas. Zeeuwsspek kan natuurlijk ook. Maak hier een mooie stapel van en snij dit in hapklare blokjes. Doe er zout, peper, nootmuskaat en foelie bij en eventueel wat water als de soep te dik is. Voeg vervolgens een paar huisgemaakte rookworsten van de slager toe. Deze er voor het opdienen uit halen en in plakjes snijden. Vul een kom met soep, leg er dan wat plakjes worst in. Het ziet er niet alleen goed uit, het ìs ook goed. Meenemen naar het ijs in een thermoskan is mogelijk, dan maak je meteen vrienden. Thuis nuttigen na het schaatsen is wellicht een beter idee. Warm en smakelijk!