Zeeropen van Schouwen

In Burgh Haamstede, in een gewoon rijtjeshuis, staat in de kelderkast een enorme hoeveelheid flessen siroop. Onder de naam Zeeroop begon Conny Schoenmakers hier een paar jaar geleden met diverse soorten natuurlijke siropen. Inmiddels heeft ze in Zierikzee haar eigen Lab. De ingrediënten voor de Zeeroop haalt ze uit de natuur. Daar struint ze graag doorheen op haar zoektochten. ‘De Schelphoek of de Kop van Schouwen, deze gebieden herbergen veel lekkers. Denk aan duinbessen, weegbree, lijsterbes, venkel, rozebottels, vlierbessen en natuurlijk verschillende kruiden,’ zegt ze enthousiast. ’Ik hou nu eenmaal heel erg van buitenspelen.’ Zo noemt ze haar strooptochtjes.  Ze plukt er alles met respect voor de natuur. ‘Ik wil graag dat er volgend jaar weer van alles groeit en bloeit, daarom zorg ik er goed voor dat ik de plant in zijn waarde laat,’ zegt ze bevlogen. Van huis uit is ze natuurgeneeskundige en aromatherapeute, dus kennis van en over wat ze plukt heeft ze genoeg. Ze raakte geïnspireerd door de natuur en bedacht dat ze iets met natuurlijke, biologische producten wilde gaan doen. In een grote destilleerketel bij haar thuis maakte ze met wat ze gevonden heeft diverse combinaties. Aangevuld met wat ze zelf biologisch kweekt in haar achtertuin en in haar volkstuin. De eerste Zeeropen kregen allemaal een nummer. De verschillende Zeeropen bevatten namelijk zoveel verschillende smaken en soorten, dat het ondoenlijk was om dit op de fles te zetten. Toch heeft ze inmiddels ook Zeeropen met namen als Ap-pear-ance met appels, peren en pruimen van Kees Hamelink, Bottled Roses met extract van rozenblaadjes en bijvoorbeeld ‘A Walk in the Park’ of ‘Zeetuin’. ‘Op mijn site kun je overigens precies nazoeken wat er de nummers zit hoor,’ zegt ze. ‘In nummer 52 bijvoorbeeld zit lijsterbes, appeldiksap, venkel, anijs en sleedoorn. Nummer 43 bevat duindoorn, braam, zeewier, appel, mandarijn en een klein beetje  pepermuntolie. Heerlijk als basis voor in een cocktail met Prosecco bijvoorbeeld maar aangevuld met (bruis)water ook heel smakelijk. Deze winter maakte ze met de toppen van dennentakken Zeeropen met den en kardemon en met den en koffie. Hier verkocht ze al 14 liter van aan Syrco Bakker van Pure C. En er zijn meer chef-koks met interesse zoals Jannis Brevet van Inter Scaldis en FoodLab Zeeland gebruikt ook met regelmaat haar Zeeroop of geeft haar opdrachten om Zeeropen te ontwikkelen. ‘Ik kijk zelf alweer reikhalzend uit naar het voorjaar, dan valt er weer veel te halen,’ zegt ze.’ Conny geniet van alles wat er met haar Zeeropen op haar pad komt. ‘De reacties zijn veelal positief, nu ga ik onderzoeken hoe ik vaste afzetadressen kan realiseren.  Via JB Diesch gaat ze een eerste serie met 750 flessen van haar Zeeropen Ap-pear-ance verkopen. ‘JB Diesch ondersteunt mij met de marketing en verkoop, zo kan ik lekker nieuwe smaken bedenken en naar buiten, op zoek naar lekkers.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *