boon

Zo, alle feestdagen zijn weer achter de rug. Hoewel, Man en ik zijn beiden nog jarig in januari. Toch is het hele kerst- en nieuwjaarscircus weer voorbij. Best een lekker gevoel moet ik zeggen. Want ondanks dat het allemaal leuk en gezellig en lekker is, was het ook veel. In twee weken tijd een aantal jaarlijkse hoogtepunten op eet- en drinkgebied en qua samenzijn met familie, hoewel beperkt natuurlijk. Nu weer over tot de orde van de dag. Saai wel want er is natuurlijk geen enkele nieuwjaarsreceptie meer. Daar ging ik altijd graag samen met een vriendin naar toe en maakten we een hoop plezier. Ach als dat het is, is alles best te overzien. Toch, nu het het nieuwe jaar zo voor me ligt, zie ik er ook een beetje tegen op. Wat staat ons allemaal te wachten en gaat het ooit weer een beetje normaal worden? Maandag is het Driekoningen, de laatste officiële dag van de kersttijd, maar ik tuig zondag de kerstboom af. Driekoningen is de dag dat de drie wijzen het kindeke Jezus bezochten met wierook, mirre en goud. Het schijnt dat Driekoningen vroeger een belangrijker feest was dan Sinterklaas. Wellicht een idee om dit in ere te herstellen? In Zuid-Europa wordt Driekoningen altijd heel uitgebreid gevierd. Er is zelfs een speciale Driekoningentaart waar je een boon in kunt verstoppen. Wie die boon vindt, is die dag de Koning(in) en mag bijvoorbeeld kiezen wat er die avond op het menu staat. Niet echt een slanke aftrapper maar wel erg lekker deze Driekoningen taart. Bekleed een bakvorm met bladerdeeg. Prik er gaatjes in. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 75 ml. melk zachtjes met 75 ml. slagroom, 25 gr. kristalsuiker en een kaneelstokje. Voeg een eierdooier aan het melkmengel toe samen met 7 gr. maïzena. Roer goed door totdat de massa dik wordt. Neem 350 gram echte amandelspijs. Meng dit met het banketroom en verdeel dit over het bladerdeeg. Druk er een witte boon in, bekleed dit met bladerdeeg, bestrijk met een losgeklopt ei en bak in 40 minuten af. Nu maar hopen op de boon.