Artisjokken doen het ook goed op de Zeeuwse klei
De artisjok is al sinds de oudheid een gewilde groente. Niet alleen vanwege zijn mooie uiterlijk, maar vooral ook door de lekkere smaak en de gezonde effecten; cholesterolverlagend, goed voor de spijsvertering en voor de leverfunties en boordevol antioxidanten. Veel mensen kennen deze groente alleen uit Frankrijk of uit blik, maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerste. Paul van der Zweep uit Geersdijk verbouwt ze op de Zeeuwse klei. ‘We kregen ooit van een vriend de vraag of we artisjokken uit Amerika wilden uitproberen hier. Tot onze stomme verbazing lukte dat, al kunnen ze niet tegen nachtvorst. Daarom ging het vorig jaar wat minder, maar nu ziet het er goed uit,’ vertelt van der Zweep trots. ‘Artisjokken zijn heerlijk om te roerbakken wanneer ze nog klein zijn, of te serveren als voorgerecht met een simpele vinaigrette. De smaak van de artisjok is licht bitter en lijkt wat op aardpeer. Het hart van de artisjok is ook erg smakelijk, al moet je wel eerst het hooi weg halen,’ legt hij uit. Eigenlijk is hij gespecialiseerd in pompoenen en drijft van der Zweep samen met zijn vrouw de Pompoenwinkel aan huis. De artisjokken zijn een welkome, smakelijke aanvulling. We gaan ze bereiden. Neem per persoon een artisjok.Trek de onderste bladeren los, Wrijf met een doorgesneden citroen over de onderkant. Kook in ongeveer 45 minuten gaar in water met wat citroensap en zorg dat ze helemaal onder staan. Controleer de gaarheid door met een mes in de bodem te prikken. Maak een vinaigrette van olijfolie, mosterd en wat balsamico. Doop hier de blaadjes in tijdnes het eten. Het hart kan in stukjes door een salade.