Zuurdesembrood

Recept voor een zuurdesembrood

Om zelf een desembrood te bakken moet er eerst zuurdesem ‘starter’ worden gemaakt van 8 eetlepels meel met lauw water. Roer dit tot een papje en laat het op een warme plek 24 uur rusten. Het papje wordt enigszins grijs en gaat bubbelen. Roer er na twee dagen een hand bloem en wat water door, herhaal dit de 2 dagen erna ook.

Dag 6 is het desem klaar. Maak dan van 125 gr. desemstarter, 1,5 theelepel zout, 500 gr. Zeeuws tarwemeel en 3 dl warm water een deeg. Blijf kneden, minstens 10 minuten, zodat de gluten hun werk kunnen doen en het deeg niet meer plakt. In totaal moet het deeg daarna wel minimaal 3 à 5 uur rijzen. Laat je het langer staan, dan wordt het te zuur.

Verwarm de oven op de hoogste stand en bak het brood in 35 minuten af. Zet er een bakje met water naast. Wordt de bovenkant te zwart, leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen.

Laat het brood afkoelen op een rooster. Lekker met Zeeuwse roomboter en een plak boerenkaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *