Wat eten we komende week? Tips voor een week vol lekkers van het seizoen

 

IMG_0048

Er zijn volop groenten te verkrijgen deze maanden. Fiets dus eens een  rondje en koop onderweg lekkers. Vaak is dat onbespoten en verser kan ’t niet. Een boodschappenlijstje maken is niet nodig. Want wat er is, daar gaan we mee aan de slag.  Makkelijke tips voor een smakelijk, makkelijk weekje

Zo is het sperziebonen tijd; dus beginnen we de maandag met een salade Nicoise van sperziebonen, spekjes, tonijn uit blik, wat nieuwe aardappelen en hardgekookte eieren. Makkelijk, voedzaam en snel klaar. Wil je geen spekjes, voeg er dan eventueel wat ansjovis aan toe voor een echt Mediterrane smaak. Afmaken met olijfolie en zwarte peper.

Dinsdag zijn de zomerbietjes aan de beurt. Kook ze en snij ze in dunne plakjes. Neem een bord met daarop verschillende soorten sla en een fijn gemaakt sjalotje. Daarop gaan de bietjes. Kruimel daar veel Zeeuwse geitenkaas over en druppel er wat balsamico van t Zeeuws Duyn overheen. Eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten erbij. Lekker met een boerenboterham besmeerd met Zeeuwse roomboter.

Woensdag is het bloemkooldag. Vermaal een bloemkool in de keukenmachine en maak hiervan een couscous met stukjes verse abrikoos, verse kruiden, olijfolie en een lente uitje. Lekker met gehaktballetjes van Zeeuws lamsgehakt en een yoghurt koriandersausje.

Donderdag is heel geschikt voor een vers visje op het bord. Neem eens harder. Heel Zeeuws en lekker.Neem 4 harderfilets en dep ze droog. Verhit olijfolie in een antiaanbakpan. Wrijf de filets in met olijfolie, zout, peper en raz el hanout. Leg de filets met de huid naar beneden in de pan. Is het vlees wit, draai ze om en bak ze nog even. Lekker met venkel, courgette en krielaardappeltjes.

Vrijdag eten we makkelijk voor alvast een weekend gevoel. Haal verschillende soorten Zeeuwse kaasjes bij de kaasboer. Eventueel een zelfgemaakt worstje bij de slager om de hoek en zorg voor lekker zuurdesem brood.  Een pot zelfgemaakte jam erbij en dan lekkere ‘gebakjes’ maken van al dat lekkers op de plank. Goed glas wijn erbij en een frisse seizoenssalade met linzen. Makkelijk maar o zo lekker.

Zaterdag is het een prima dag voor soep. Verse tomatensoep met ballen. Maak verse tomatensoep van 1,5 kg. ontvelde tomaten, 3 uien, knoflook, verse kruiden, 4 wortelen, 4 selderij-stengels, tomatenpurree, zout, (cayenne) peper en eventueel wat soepvlees. Laat dit 2 uur pruttelen en mix het dan even glad met de staafmixer. Draai van 500 gr. gemengd gehakt, gehaktballetjes en laat ze in de soep gaar worden. Haal ze er dan weer uit en bak ze nog even in olijfolie in een koekenpan. Doe ze weer terug en schep de soep op. Let op! Verdeel de ballen wel zo eerlijk mogelijk. Lekker met wat basilicum en grof brood.