Van haver tot gort

IMG_0070

Havermout is helemaal in. Zelf eet ik het als ontbijt ieder dag en dat vult lekker. Ik eet het met walnoten en gedroogde abrikozen. En gekookt in amandelmelk. Heerlijk Tot de lunch heb ik dan geen honger. Nu is er ook Zeeuwse havermout. Van een oud Zeeuws haverras. Midden in de polder van Noord-Beveland plek ligt boerderij de Korenschoof van Kees en Connie Steendijk. Kees zag dat de ecologische manier van telen goede en lekkere resultaten gaf en boert volledig biologisch. Hij is altijd op zoek naar nieuwe producten. En kijkt op voedingsgebied meer en meer naar wat de consumenten willen. ‘Die eten steeds bewuster. Zo wordt ik langzaam maar zeker een voedingsproducent in plaats van boer,’ zegt hij met overtuiging. ‘Ik wil voor de consumenten op zoek gaan naar goede en gezonde producten. En dan leveren de percelen misschien wel wat minder op, maar wat we dan leveren is veel gezonder.’ In het kader daarvan is hij nu bezig met een experiment. Samen met ArndJan Van Wijk van de Stichting Op Goede Gronden uit Veere teelt hij Zeeuwse biologische haver. Deze Stichting zet zich in voor het behoud van de traditionele landbouw door het duurzaam telen en verbouwen van oude, soms verdwenen, plantenrassen. De haver die nu op het land van Steendijk staat is een oud Zeeuws ras. Oorspronkelijk werd deze haver begin 1900 vooral veel verbouwd in Zeeuws-Vlaanderen. Van Wijk kreeg in 2012 een klein beetje zaad van de genenbank in Wageningen. Hij zaaide zelf keer op keer het zaad uit totdat het afgelopen jaar uiteindelijk 40 kilo was en hij het bij Steendijk aanbood. Die zaaide er op zijn beurt bijna 1 ha. mee in. Nu is de haver klaar om te oogsten. Een boer is eigenlijk een soort van evenwichtskunstenaar. Hij is constant bezig met de natuur. En heeft te maken met de invloed van de regen, de zon en de temperatuur. ‘Dus spannend was het wel,’ aldus Steendijk. ‘Omdat het een oud ras betreft, wisten we niet precies wat de zaaidichtheid moest zijn en wat de hoeveelheid bemesting moest worden. Nu weten we nog niet goed wat de opbrengst wordt. Dat is trouwens altijd afwachten.’ Vervolgens moet de biologische haver na het oogsten nog gepeld worden. ‘Daarom ben ik bij verschillende collega’s voor tips op dit gebied te rade gegaan,’ vertelt hij. ‘Straks gaan we dat zelf uitproberen.’ Van Wijk vult aan; ‘het gaat hier om een authentiek, biologisch ras. En dat is een uniek product. Maar brood kun je er niet van bakken, dat wordt een baksteen. Haverkoekjes daarentegen weer wel. En havermout komt nu in veel diëten voor door de gezonde eigenschappen.’ Haver bevat namelijk veel vitaminen en mineralen en eiwitten. Maar ook olie. Deze olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren, waarmee de kans op hart en vaatziekten beperkt wordt. Daarnaast is het glutenvrij en geeft het al snel een vol gevoel. Daarom is het goed voor de lijn. Het bevat ook antioxidanten en voedingsvezels. Die spelen een belangrijke rol bij de voedselvertering en leveren een bijdrage aan een een goede werking van het immuun systeem. Van Wijk is er maar druk mee. Zo is een ‘Haverwerkgroep’ in het leven geroepen. En komt er een haalbaarheidsonderzoek en een projectplan met een subsidieaanvraag. Daarna kunnen we, als het goed is, allemaal aan de biologische Zeeuwse havermout. Of aan een Zeeuws witbiertje van haver. ‘Er is zelfs iemand die er thee van trekt,’ zegt hij lachend.