Proeven is kopen bij de kraam van ‘t Zeeuwsche Duyn

IMG_0051

Waterlandkerkje. In een nieuwe schuur in de tuin van een woonhuis  in een doodgewone straat. Daar gebeuren allerlei zaken op culinair gebied. Hier zit ‘t Zeeuwsche Duyn Delicatessen. Diverse smakelijke producten worden hier gemaakt en bedacht. Motor achter dit alles is Mari-Anne Roelse. Oorspronkelijk was ze de eigenaresse van het Vlaamsch Mosterdhuys, nu dus van ‘t Zeeuwsche Duyn. Een bedrijf dat pure en Zeeuwse streekproducten maakt met zoveel mogelijk Zeeuwse producten, zonder kleur-en of smaakstoffen. Op het vuur pruttelt een pan. Zeeuwse aardbeien en appelazijn staan hier in te koken. Het wordt een zelfgemaakte balsamico. En het duurt wel een paar dagen voordat dit klaar is. Op het aanrecht staan grote flessen met daarin zelfgemaakte port, appelcider en een rosé van aardbeien. In de kasten staan wel 40 soorten azijn uitgestald. ‘Voor bij ieder gerecht kunnen we wel er een leveren,’ zegt ze trots. Zwartebessenazijn, lavendelazijn, mosterdazijn, mojitoazijn, maar bijvoorbeeld ook een bierazijn die ze maakt samen met brouwerij Marckensteijn in Groede. ‘Azijn is heel gezond, wist je dat?’ Daarnaast maakt Roelse 30 verschillende soorten mosterd met diverse verse kruiden en werkt met mosterdzaad uit de buurt. ‘Ik zag ergens bij Zaamslag een veld met mosterdzaad. Daar ben ik achteraan gegaan en nu heb ik het zaad hier in huis om te laten vermalen, om er daarna meteen mee aan de slag te gaan natuurlijk.’ Daarnaast heeft ze 20 confits met appel als basis in het assortiment en 6 verschillende soorten wijn. Vooral rond de feestdagen worden haar wijnen goed verkocht. Maar ze maakt ook marshmallows, zonder eiwit, fudges en caramelpasta van Zeeuwse roomboter met Zeeuws zout. ‘Alles wat ik proef kan ik namake,’ zegt ze. Kortom, het gaat hier om een ondernemende en inventieve dame die graag samenwerkt met andere Zeeuwse bedrijven. ‘Ik kan moeilijk stilzitten,’ zegt ze dan ook ten overvloede. ‘Mijn bedrijf is een combinatie van een uit de hand gelopen hobby en een passie voor koken. En natuurlijk nieuwsgierig zijn naar nieuwe mogelijkheden,’ zegt ze. ‘Mijn hele ziel en zaligheid zit in mijn bedrijf. En de producten die ik maak zijn allemaal even lekker. De klanten reageren er dan ook heel enthousiast op. Want al kost een liter balsamico €40, aan het eind van de dag op een streekmarkt, is het op. “Proeven is kopen”, zeg ik dan ook altijd.’ Steeds meer mensen weten haar dan ook te vinden. Bij diverse speciaalzaken staan haar producten in de schappen. ‘Vooral in Zeeuws Vlaanderen, al trekt de verkoop op Walcheren en Zuid-Beveland steeds meer aan. En dan hebben we niet te vergeten de Belgische markt nog, met name Knokke. Daar kunnen ze deze Zeeuwse specialiteiten erg waarderen.’ Ze geeft graag een recept mee om zelf thuis aan de slag te gaan. Hartige appeltijmjam voor 6 á 7 potjes van 200 ml. Schil 1 kg. appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze kleine blokjes. Doe ze met 5 takjes verse tijm en 1 pak geleisuiker in een grote pan. Laat dit 3 minuten koken. Neem schone jampotten, week ze in sodawater en spoel ze af. Vul ze vervolgens met het appelmengsel en zet ze op het deksel weg. De tijm geeft een bijzondere smaak aan deze jam, heeft daarnaast een geneeskrachtige werking en is nog gezond ook. Door de confitachtige structuur is deze jam heerlijk bij paté, schapen- of geitenkaas. Met daarbij natuurlijk een glaasje port van ‘t Zeeuwsche Duyn.