Kersentijd

Joleen Remeeus is trots. Trots op haar aardbeien, frambozen, blauwe bessen en op haar kersen. Kersen, nu al? Ja kersen, want in hun kas in Ouwerkerk staan kersenbomen. En dat maakt dat ze nu al Zeeuwse kersen verkopen. In heel Nederland zijn er maar 15 telers die kersen in de kas kweken. ‘We begonnen met fresia’s, maar dat was zulk zwaar werk, je stond altijd kromgebogen. Toen begonnen we met het kweken van aardbeien, frambozen en blauwe bessen en we plantten kersenbomen in onze kas, vertelt ze. ‘Het heeft wel even een aanloop tijd nodig voordat de bomen vruchten dragen. Die jaren heb je geen inkomsten en de kas kun je nergens anders voor gebruiken. Maar goed, dat is de investering die je doet.’ Ze zien er prachtig uit, deze kersen uit de kas. En ze smaken ook prima maar ze zijn wel wat duurder. ‘In de kas hebben ze natuurlijk minder te lijden van harde regens of vogels,’ vertelt Remeeus. ‘Al glipt er wel eens een merel door de ramen en zie die er maar weer eens uit te krijgen. Die waant zich in luilekkerland,’ zegt ze lachend. ‘ We hebben kersen van verschillende rassen, die achter elkaar rijp worden. We proberen dan ook om een constante aanvoer te hebben. Dit weer is prima voor ons, zo rond 20C. Dan wordt het fruit niet te snel rijp en is een vak met bomen niet ineens leeg geplukt. Dat valt er een gat in de aanvoer en dat proberen we te voorkomen,’ legt Remeeus uit.  Bij hun bedrijf in Ouwerkerk staat een verkoopautomaat. Het grootse gedeelte van wat ze telen wordt echter verkocht bij de Tuinderij langs de oude rijksweg in Kapelle. Een kraam dat er van een afstandje uitziet als een aardbei wordt daar druk bezocht door vooral vaste gasten. ‘Sommige mensen rijden er speciaal voor om,’ zegt ze niet zonder trots. Ze leveren alles direct aan de consument en aan restaurants zoals de Vierbannen, Katseveer en Nolet. Ook bakkers weten hen te vinden. Het kersenseizoen loopt nog door tot augustKesentijd