Kerstmis is de dag dat ze niet schieten

‘Kerstmis is dien dag dat ze niet schieten. Dat er geen bommen uit de lucht worden gestrooid. Dat mitrailleurs van hun verdiende rust genieten. En de kanonnen met een kerstboom zijn getooid.’ Zo begint het kerstlied van Wannes van der Velde, een Vlaamse troubadour. Hij schreef het in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Maar nog steeds is deze tekst actueel. Helaas, want je hoopt natuurlijk dat het met de oorlogen en nu de corona-ellende in de wereld eens een keer ophoudt. Al hoor je nu bijna niets over oorlogen maar des te meer over corona en epidemieën. Zo met Kerstmis ga je daar altijd anders naar kijken, terwijl het eigenlijk niets uit zou moeten maken. Geld overmaken naar landen die nog meer ellende van de corona hebben dan wij is een van de enige dingen die ik kan doen, terwijl dat het gevoel van machteloosheid niet echt wegneemt. Het is en blijft een duivels dilemma; genieten, terwijl je weet dat er zovelen zijn die het moeilijker hebben en die in angst leven. Dan valt het hier in Nederland en in Zeeland allemaal weer reuze mee. Misschien moeten we dat beter tot ons door laten dringen en kijken wat er allemaal wel is en wat we allemaal nog wel kunnen. Naar bos, zee ,strand of de polder in om een frisse neus te halen wat gezond is. Best lastig om nu de overstap tot iets smakelijks te maken.Toch doe ik het. Kerstmis is immers ook het feest van licht en dit jaar misschien wel meer dan ooit; van hoop. De groene boom in het midden van de winter. Het hoeft niet altijd uitbundig en veel, het mag ook wel eens een onsje minder en wat gezonder. Met bijvoorbeeld boerenkool. Koop bij de groenteboer 1 kg. Zeeuwse boerenkool en snij deze fijn. Schil 1,5 kg. Zeeuwse aardappelen en kook ze gaar samen met de boerenkool in plm 25 min. Haal bij de slager zelfgemaakte rookworsten, kook deze even mee en snij ze in plakken. Stamp met een flinke scheut melk en een klont boter de aardappelen en de kool fijn. En nu geen ruzie over de plakken worst maken. Prettig Kerstfeest!