Ton weet waar hij de mosterd haalt

In Nederland zijn nog maar 9 mosterdfabrieken. Eén daarvan staat in Zierikzee: TonS Mosterd. De mooie, oude bakfiets waarmee hij ooit begon, staat nog in de hal van zijn mosterdfabriekje. Maar inmiddels maken ze meer dan 1 miljoen potten mosterd, sauzen en mayonaise per jaar. Voor de Nederlandse, Duitse en de Franse markt. Maar er staat ook een partij mosterd voor de Japanse markt in de hal achter zijn kantoor. Klaar om verzonden te worden.

Ton Schröer heeft plezier in zijn werk en weet al jaren waar hij de mosterd vandaan moet halen. Van Texel. Althans, daar komt zijn biologische mosterdzaad vandaan.  In Zeeland hebben ze ook wel eens geprobeerd om mosterdzaad te kweken, maar het is nog niet zo eenvoudig om uit te vinden wanneer het zaad precies geoogst moet worden. Maar dat blijven ze proberen. Het ondernemen zit Ton Schröer in het bloed. De broer van zijn oma had een bedrijf in mosterd. Toen hij overleed nam Ton op jonge leeftijd dit bedrijf over. Sinds 20 jaar zit het bedrijf in Zierikzee. In Nederland wordt er eigenlijk niet zoveel mosterd gegeten. De grove en fijne kaasmosterd zijn hier de best verkopende mosterdsoorten. In Duitsland en Frankrijk verkoopt Ton nog veel meer soorten. Daar zijn de mensen traditiegetrouw veel bekender met mosterd bij het eten. ‘De Hollandse maaltijden zijn door de loop der jaren veranderd,’ zegt Ton. ‘Steeds meer andere invloeden en smaken. Werd er vroeger nog mosterd op de frites gegeten in Nederland, nu is dat mayonaise of fritessaus. Lekker goedkoop. Alleen ik wil geen goedkope sauzen maken met veel suiker en E-nummers er in, maar goede spullen die weinig tot geen toevoegingen hebben.’ Zo begon hij met het ontwikkelen van ‘Belze majoneis’. Belgische mayonaise die geen suiker, toevoegingen of bindmiddelen bevat en wat zuurder is van smaak. Ton: ‘Die mayonaise loopt heel goed en is nu in verschillende smaken verkrijgbaar. Spaanse met knoflook, Franse met citroen, de Belgische en een Hollandse versie. ‘Mensen zijn steeds meer bezig met wat er in hun eten zit aan toevoegingen, daarom is deze mayonaise zo’n succes,’ aldus Ton. Daarnaast heeft hij sauzen in het assortiment. Zonder toevoegingen en sinds kort ook een mosselsaus. ‘Dat kan niet anders als je in Zeeland zit,’ zegt hij lachend. In zijn mosterd assortiment heeft hij onder andere mosterd met zeekraal en daarnaast nog 17 andere soorten mosterd. Gemaakt met machines die hij zelf ontwierp. Ton is een ondernemer met een sociaal hart. Hij maakt reclame en investeert in een bedrijf dat projecten stimuleert in ontwikkelingslanden; ‘Landahand’.  Hij is daarnaast een ondernemer die het milieu zo min mogelijk wil belasten. Alle producten zijn gemaakt op 100% zonne-energie. Het dak van zijn bedrijfshal is dan ook geheel bekleed met zonnepanelen. ‘Toen ik in Zierikzee neerstreek werd ik lid van ‘Zeeuwind’. Via hen kocht ik mijn eerste zonnepanelen. Ik begon met 52 zonnepanelen, nu heb ik er 480 en een zonneluifel. Telkens in kleine stapjes aangeschaft. Eerst sparen dan investeren,’ zegt hij niet zonder trots. ‘En het scheelt een hoop in de kosten en het is voor een goed doel.’ Hij is nu genomineerd voor de Zeeuwse pioniersprijs 2016. Even afwachten of hij gaat winnen! Ondertussen een recept voor een zachte romige mosterdsoep: Smelt 50 gram boter in een pan en voeg er 60 gram bloem aan toe. Roer dit door elkaar tot een roux en voeg er een liter warme bouillon in gedeeltes, 3 eetlepels Zeeuwse mosterd en 1/8 liter room aan toe. Lekker met wat vis erdoor of met wat uitgebakken spekjes.