Van Dutch Mountains tot natuur, cultuur, culinair en de stranden. Kiek! Zeeland

Zeeland leeft in veel vakantieherinneringen van mensen. Mooie zomers aan de stranden van deze provincie doen verlangen naar vroeger. Toch is Zeeland nu nog steeds een vakantiebestemming bij uitstek. Niet alleen door z’n rust en natuur en de stranden. Zeeland heeft een veel langere kust dan alleen dat. Ook langs de Oosterschelde, de Grevelingen en de Westerschelde loopt die kustlijn door en zorgt in totaal voor meer dan bijna 500 kilometer kust; dijken, duinen, dammen en kades. Voor waterratten, natuurliefhebbers, zeerotten en zonaanbidders. Want het is geen fabel dat het aantal zonuren in Zeeland hoger ligt dan in de rest van Nederland. Tegelijkertijd waait het hier wel altijd. Dat dan weer wel. Daarom schreven we een reisgids met veel tips van de locals, culinaire adressen, de beste bedden, kunst en cultuur natuurgebieden en andere nuttige informatie over Zeeland op een rij. Met of zonder de kids.

Informatie waarvan de Zeeuwen zelf niet eens altijd weten dat al dit leuks zich binnen hun provincie afspeelt. Doordat het vele water ligt alles in Zeeland op afstand van elkaar. En dat maakt een ontdekkingstocht juist zo leuk.

Kiek Zeeland- Het Zeeuwse Landschap Stichting Het Zeeuwse Landschap zet zich al vanaf 1936 in voor het behoud van het weidse en vooral Zeeuwse landschap met zijn vele zilte invloeden. Daarom konden de natuurgebieden van het Zeeuwse landschap in deze gids niet ontbreken. Door toedoen van Het Zeeuwse Landschap kun je hier volop van mee genieten. Al wandelend, ploeterend door de modder en de slik, dwalend door de duinen of kijkend vanuit een van de observatiehutten. In meerder natuurgebieden organiseren ze excursies, waardoor je nog meer te weten komt over de natuur en de rijke historie van deze mooie provincie. Never a dull moment. Neem je verrekijker en je kaplaarzen mee en ga er vooral op uit. Bij regen, wind of zon; het is altijd goed weer om deze gebieden te bezoeken. Laat je verrassen wat Zeeland allemaal te bieden heeft op het gebied van flora en fauna. Natuur met veel cultuurhistorie zoals het Verdronkenland van Saeftinghe, een bijzonder kustgebied zoals bij Oranjezon, een pas ontwikkeld landschap als Waterdunen, wat meteen als kustlaboratorium fungeert, de voormalige zandplaten van De Slikken van de Heen of haaientanden zoeken in het Zwin. In ieder deel van Zeeland vind je wel een natuurgebied wat Het Zeeuwse Landschap beheert. Zo vind je op de meest afgelegen plaatsen ineens een pareltje wat een bezoek meer dan waard is. En dat vinden de vele planten en diersoorten zoals de vele vogels, herten, Konikpaarden en de Schotse Hooglanders ook.

Kiek Zeeland – Het water Bl∅f’s ‘Hier aan de kust, de Zeeuwse Kust’ is het lijflied voor veel Zeeuwen geworden en inderdaad het water speelt een belangrijke rol in Zeeland. De strijd tegen het water, prachtig verbeeld in Nieuwerkerk bij het Watersnoodmuseum, maar ook alle erfenissen van de afgelopen eeuwen in het landschap van kreken, meren en plassen. Dat zorgt voor prachtige natuur, foeragerende vogels en vertier. Want waar water is, is dynamiek. De vele jachthavens met vaak schilderachtige dorpjes en steden die op die manier te bezoeken zijn. De zandplaten met zonnende zeehonden en bruinvissen die spartelen in de Oosterschelde. Dit Nationale Park is het grootste, natste en een van de mooiste van Nederland. Het water is er schoon en als duikplek of zwemwater uitermate geschikt. Kiten surfen, paddelen, suppen, kanoën; tijd te kort. Er langs wandelen en fietsen kan bijna overal. Dat is beleving in optima forma.(npo.nl)

Kiek Zeeland – Eilandhoppen Tussen de eilanden varen verschillende pontjes. Dat si wel zo handig want wie Zeeland zegt, zegt water. Daar wil je soms ook overheen kunnen. De pontjes varen in de zomermaanden en zijn alleen voor fietsers en wandelaars geschikt. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht; dat is pas het echte vakantiegevoel. (vvvzeeland.nl) Kiek Zeeland – The Dutch Mountains Zeeland heeft dan wel geen bergen (hoewel sommige duinen best hoog zijn) maar de wind waait hier altijd. En het lijkt ook of je die altijd tegen hebt. Maar dat is schijn. Die Zeeuwse wind is ‘the Dutch Mountain’ Niet voor niets bracht Zeeland zoveel goede wielrenners voort. er zijn speciale routes van de wind, vernoemd naar deze wiellerlegendes; als Jo de Roo, Jan Raas en Keetie van Oosten-Hage. De in-en uit de wind trajecten zorgen ook voor wat luwte onderweg. En als je geluk hebt zelfs windje mee. (vvvzeeland.nl) Op de stormvloedkering worden ieder jaar in november de Nationale Kampioenschappen Tegenwindfietsen gehouden. Niks duur doen op een racefiets maar gewoon een fiets met terugtrapremmen en alleen als er storm wordt verwacht. Dan wordt 3 dagen van te voren het kampioenschap aangekondigd. Ga maar op je pedalen staan. (nederlandskampioenschaptegenwindfietsen.pr.co)

Kiek Zeeland – Culinair Er is geen provincie in Nederland waar zoveel sterrenrestaurants gevestigd zijn dan in Zeeland. Dat kan ook haast niet anders door het vele lekkers uit de zee, de zogenoemde zilte zaligheden, en de mooie producten van het vruchtbare land. Daarnaast leveren de schorren en de slikken, die regelmatig onder water lopen, bijzondere groentes. Allemaal ingrediënten die de chefs graag in hun keuken gebruiken en die op veel plaatsen te koop zijn. De meeste adressen staan dan ook in deze gids en informatie over de Oestours en de Zeewierworkshops. Daar loopt het water je van in de mond.

Kiek Zeeland – Kunst en cultuur Wie denkt dat Zeeland een achtergebleven is op het gebied van Kunst en Cultuur komt bedrogen uit. Vele mooie, bijzondere en soms kleinschalige festivals en evenementen hier. Kunst die versmelt met het landschap of juist heel erg aanwezig is en het landschap als decor of inspiratie gebruikt. In ieder dorp is bijna wel een kunst-en cultuurroute. Ieder stad heeft zijn eigen evenementenkalender. Concert at Sea overstijgt dat alles en verbindt muziek met het water en het strand. En wat te denken van een Eindeloos Eiland Festival, en een Festival met de naam Van die Dingen Die Gebeuren of Zonnemaire Buitengewoon….. Need we say more?

Kiek Zeeland – Slapen Wie wil slapen op een boot, in een yurt, een boomhut een safaritent een bekroonde B&B of gewoon in zijn eigen tent is in Zeeland meer dan geschikt. Met of zonder uitzicht op zee of op een weidse polder of gewoon midden in het centrum van de stad. De beste bedden van de stad of het dorp staan hier allemaal in verzameld voor een goede nachtrust en een, vaak nog beter, Zeeuws ontbijt. Kiek Zeeland – Shoppen Shop till you drop. De Zeeuwse steden en dorpen hebben vaak nog een eigen winkelaanbod. Leuk om de dag door te brengen, afgewisseld met een lekkere kop koffie of een goede lunch. Gekke verzamelingen, bijzondere producten, handgemaakte hebbedingen of kleine rommelmarkten. Soms moet je even voor omrijden, vaak is dat meer dan de moeite waard.

Kiek Zeeland – De Zeeuwse Knop Je komt ‘em overal tegen; de Zeeuwse Knop. Al eeuwenlang komt deze Zeeuwse knop terug in de klederdracht, overigens ook door heel Nederland. In Zeeland werd de knop echter het langst gedragen. Zo werd het een Zeeuwse knop die op ieder eiland, dat aparte klederdachten kende met eigen kenmerken en variaties, werd gedragen. Nu kun je niet meer om de knop heen. Er zijn onder andere sieraden, zeepjes, fietsbellen, bonbons en Zeeuwse knop bakblikken. Die worden in de hele wereld verkocht en gebruikt. Daar is ook een boek over verschenen, dat al vele prijzen won.(zeeuwseknop.nl)

Kiek Zeeland – Zeeuws voor beginners Hosternokke; de kreet die op de pet van boerin Bertie stond betekent zoiets als ‘potverdorie’. Jikkenieme betekent bolus; een Zeeuwse lekkernij met suiker en kaneel. Bij iedere bakker verkrijgbaar en met Zeeuwse roomboter een absolute lekkernij. Mossels; Zeeuws voor mosselen; daar is Zeeland in heel België bekend om. Babbelaars; smakelijke snoepjes die volgens oud recept bereid worden met stroop, water en wat azijn. Kreukels; alikruiken die je met een naald leeg moet peuteren. Je kunt ze zelf rapen bij laag water langs de Oosterschelde. Stroopvet; een broodsmeersel voor de dijkwerkers van vet, vaak reuzel, en stroop. Groôs op Zeêland betekent trots op Zeeland. Er is zelfs een speciale website waarin staat waarom Zeeuwen dat zijn. Luctor et Emergo; Ik worstel en kom boven; al eeuwen de Zeeuwse spreuk die nog steeds goed aangeeft dat de Zeeuw trots is op zijn provincie.

Kiek Zeeland – Doen Er is gewoon weg veel te doen en te beleven in Zeeland. Bijna teveel om op te noemen en teveel om in een vakantie te zien, doen, ondernemen en beleven. Kom gewoon eens terug voor een midweek in het voorjaar of in de herfst; ook dan is Zeeland meer dan leuk en aantrekkelijk. Doen! Kiek Zeeland- Zeeuwse links Hetzeeuwselandschap.nl; een must voor iedereen die van cultuur, natuur, historie en er op uit gaan houdt. Zeelandmuseumland.nl; alle informatie over de Zeeuwse musea op een rij. Zeelandpas.nl; kost 5 euro maar geeft wel voor 500 euro korting op diverse attracties Zeeuwze.nl; een blog voor en door Zeeuwen met veel leuke actuele informatie en tips. Groosopzeeland.nl; waarom (oud) Zeeuwen trots op Zeeland zijn.

Kiek Zeeland, nu al tweede druk!