Eetbare messen

Het beste bewaarde geheim van de Zeeuwse kust moeten wel de scheermessen, beter bekend als mesheften, zijn. Ondanks dat ze hier in grote getale worden gevist, gaan het merendeel richting Zuid-Europa. Een gemiste kans want scheermessen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel makkelijk klaar te maken. Omdat dit product in eigen provincie wat ondergewaardeerd wordt, werd er afgelopen maandag een ‘Scheermessen Trend-Event’ georganiseerd bij Seafarm in Kamperland. Een van de bedrijven die in Zeeland mesheften vangen. Dat is nog best een lastige opgave maar daar hebben ze hier wat op gevonden. Adri Bout, directeur, is trots op deze uitvinding. ‘Mesheften staan vlakbij elkaar en verticaal in het zand,’ vertelt hij. ‘Wij halen er een strook van ongeveer 1.25 meter breed uit. En net zoals bij haar, als je dat uitdunt, gaat het daarna sneller groeien. Dit diertje reageert erg gevoelig op prikkels. Bij onraad lopen ze meteen weg. Daarom plaatsen we een viskorf op de bodem. We injecteren het stuk zand waar de mesheften in staan met water waardoor je een soort van drijfzand krijgt. Zo komen de mesheften los te staan van de bodem en kunnen ze niet ‘weglopen’. Daarnaast pompen we er lucht in waardoor er belletjes ontstaan. Een belletje zuurstof wordt, als het naar boven gaat, steeds groter. De mesheften liften zo het visserschip in. De schelp wordt vervolgens aan boord van een speciaal visserschip meteen gekoeld en verwatert in bronwater volgens een speciale, milieuvriendelijke methode. Zo gaan ze zandvrij de deur uit,’ aldus een trotse Bout. Er verscheen ook een boekje met recepten. Bijvoorbeeld om ze te wokken. Neem 40 scheermessen. Fruit wat knoflook, een ui, wat dille, kervel en peterselie en fruit dit zachtjes in olijfolie. Voeg de schoongespoelde scheermessen en een scheutje Noilly Prat toe met een klont Zeeuwse roomboter. Wok even totdat de schelpen open gaan. Voeg zout, peper, citroensap en wat olijfolie toe. Smakelijk!