Bruine bonen uit Zeeuws-Vlaanderen

Mocht u door Bartje denken dat bruine bonen uit Drenthe komen, niets in minder waar. 75% van de bruine bonen in Nederland komen uit Zeeuws Vlaanderen. Biervliet om precies te zijn. Daar zijn 30 telers lid van de ‘Bruine Bonen Telers Vereniging Biervliet en omstreken. ‘Vroeger hadden we meer leden,’ vertelt secretaris Reggie Buijsse. ‘Maar door de malaise in de bruine bonen wereld staan de prijzen erg onder druk en hebben we nu minder telers. Vorig jaar was een heel goed bonenjaar. We hadden zoveel bonen dat we niet uitverkocht raakten,’ geeft Buijsse aan. ‘Het is een echt Zeeuws product. Door de Zeeuwse klei, de vele zonuren en het milde klimaat is de productie in Zeeland zo groot.’ De bruine boon wordt rond deze tijd gezaaid. Na 14 dagen staan ze boven en gaan ze bloeien. In juli komen er dan peulen aan de plant. Die zijn eerst groen, in augustus zijn ze bruin. Vervolgens worden ze geoogst. De peulvruchten hebben dan nog een vochtgehalte van 19%. Daarom moeten ze eerst nog drogen. ‘Alle bonen die de telers van de vereniging gekweekt hebben, worden verzameld en gesorteerd in Biervliet bij groothandel Termont en Thomaes. De gerimpelde en halve bonen worden er uit gehaald,’ legt Buijsse uit. ‘We hadden vroeger een contract met HAK. Daar ging het meerdendeel van onze bonen naar toe. Dat contract liep af door onenigheid over de prijs. Nu gaat een deel van de bruine bonen naar Coroos in Kapelle, de rest vermarken we zelf.’ 2016 is uitgeroepen door de Verenigde Naties tot het jaar van de peulvrucht. In het kader daarvan is er veel aandacht voor de peulvrucht en is ondermeer de Bruine Bonen Bende opgericht. Want wat we een beetje vergeten zijn, is dat peulvruchten en dus ook de bruine boon, gezond, lekker, voedzaam en duurzaam zijn. Een bruine boon bevat veel eiwitten en vezels. Dat in combinatie met de vele mineralen en vitaminen maakt dat ze een goede vleesvervanger zijn. En niet alleen geschikt zijn om in de winter te worden gegeten. Wat te denken van deze salade? Kook 100 gram snijbonen beetgaar. Snij 4 gekookte aardappelen in plakjes. Snij 2 uien in ringen en maak 2 tomaten schoon en snij deze in partjes. Laat een blik bruiine bonen uitlekken en maak een dressing van citroensap, zout, peper en olijfolie. Hussel alles door elkaar en bestrooi met verse peterselie. Ook zonder vlees een lekker hapje!