Hij is jarig!

na een uurtje
na een uurtje

Hij is jarig vandaag. De jongste Man wordt 14 jaar. En om maar eens een open deur in te trappen; wat gaat het hard. Veertien jaar geleden alweer dat ik hem voor t eerst zag. Met z’n prachtige donkere ogen. De eerste tijd hadden we nogal een symbiotische relatie. Hij en ik. Dat kan bijna niet anders als je borstvoeding geeft, maar hij huilde nogal veel. Na maanden ploeteren en afzien, en voor hem pijnlijden, bleek dat zijn darmen niet helemaal goed ontwikkeld waren. Tsja. Toen we dat wisten, brak er pas een tijd van genieten aan. En van wat meer slaap want de nachten waren een hel, die eerste 9 maanden. Maar nu slaapt hij uit hoor. En als ik hem niet wakker maak dan slaapt hij de hele dag door’, denk ik. Maar dat is niet zo gezellig en dus komt hij in t weekend gewoon aan t ontbijt. Hoewel dat tegen die tijd voor ons alweer lunch is. Het is genieten met hem en van hem. Hij houdt van gezelligheid. Al mijn Mannen trouwens. Vanochtend wilde de jarige cadeau’ s op bed en hij wilde worden toegezongen. Wat we dan natuurlijk ook deden. Vanavond komen de opa’s en oma’s eten. Op het menu zijn lievelingseten; pasta met rode saus. Maar dan wel op zijn manier. En dat betekent balletjes draaien want dat vindt hij zo lekker. En vanmiddag bij de thee zijn favoriete appeltaart. Gelukkig is het appeltijd en zijn er dus overal pas geplukte heerlijke, Zeeuwse appels. Ik neem meestal Elstar, die zijn lekker fris en licht zuur. En om extra smaak aan de taart te geven roer ik wat zelfgemaakte pruimenjam door de topping. Het deeg maak ik van 300gr. bloem, 100 gr. suiker, 0,5 tl zout, 200 gr. koude boter, een ei en 2 el. ijskoud water. Hier kneed ik met de hand een soepel deeg van wat ik even in de koelkast leg. De oven verwarm ik voor op 180 C. Vervolgens schil ik 10 appels die ik vermeng met 100 gr. bruine suiker, 4 tl kaneelpoeder, 100 gr. rozijnen en flink veel citroenrasp en wat citroensap. Als de oudste Man niet allergisch voor noten zou zijn, deed ik er veel walnoten door. Maar dat kan niet. Vervolgens bekleed ik een ingevet taartblik met een deel van het deeg, strooi wat paneermeel op de bodem en stort de appels er in. De bovenlaag dek ik af met repen achtergebleven deeg. Dat bestrijk ik met ei, vermengd met de zelfgemaakte jam. De taart kan nu de oven in en na een uur is de taart klaar. Even laten afkoelen. Voor deze speciale, feestelijke gebeurtenis serveer ik er veel slagroom bij. Vers geklopt natuurlijk!