Oestours; leuk en leerzaam uitje

Voor Sonja Smit is oesters rapen een uit de hand gelopen hobby. Ze organiseert daarom Oestours. Ze gaat op pad vanuit café het Loze Vissertje aan het Goese Sas om met mensen oesters te rapen. “Ik kreeg destijds zelf een tour cadeau van mijn man en kwam zo in contact met Marcel Schouwenaar die ooit met dit initiatief begon. Hij vertelde dat hij ging stoppen en dat was voor mij een goede aanleiding om dit van hem over te nemen,” vertelt ze. “Nu weet ik alles van de oester. Ik geef er trainingen in en lezingen over op scholen hier in Zeeland en organiseer dus Oestours.” Tijdens een Oestour, laarzen verplicht, geeft ze uitleg over hoe je de juiste oester vindt en waar je op moet letten als je zelf oesters gaat rapen. “Ik laat ze ter plaatse proeven aan de mensen op de oesterbank, en ik vertel over de discussie rondom het wildrapen. Want als je wildrapen verbiedt, dan verdwijnt het stropen niet,” zegt ze stellig. “Officieel mag je tien kilo oesters wildrapen maar dat zijn er wel honderd. Zoveel rapen wij nooit. Tijdens de Oestour rapen we vijftien oetsers. En dat is meer dan genoeg. Ik geef uitleg waar je wel en niet mag komen; juist die bewustwording en de beleving is belangrijk. Na het rapen gaat ze met de groep terug naar het Loze Vissertje waar ze de oesters gaan bereiden en eten. En daar leert ze de rapers tevens hoe de oester te openen. Lekker en leerzaam.