Van haver tot bier

Zeeuwse havermout, dat was het idee achter het initiatief om een oud Zeeuws haverras te kweken en te verbouwen. Alleen de geïnteresseerde partij waarmee de Stichting op Goede Gronden hierover sprak, reageerde niet meer op de voorstellen van de Stichting. Ondertussen stond er wel 3000 kilo haver in zakken klaar voor gebruik. Wat te doen. Uiteindelijk vond voorzitter Arnd Jan Van Wijk Brouwerij Markensteijn in Groede bereid om er een bier mee te brouwen. Thibo Baccarant, brouwer bij Markensteijn, brouwde er een zogenaamde ‘saison bier’ mee. ‘Eigenlijk wordt een saison bier met maïs gebrouwen. Het is een blond bier met een percentage van 5,5 %. Dit bier komt van oudsher uit de boerentraditie. In de winter werd dit door de boeren gebrouwen en in de zomer gedronken op het land als verfrissing,’ vertelt hij met een Vlaams accent. ‘Een bier van het ‘saison’, het seizoen. Deze bieren werden extra gehopt voor de houdbaarheid.’ Hij is aangenaam verrast door de combinatie met haver. ‘Dat heeft goed uitgepakt, het zou prima als winterbier kunnen worden gedronken.’ Ook Van Wijk is trots op wat er in de fles zit. ‘Het is goed doordrinkbaar en fris, met een wat harsige hop afdronk. Hij stond al eerder aan de wieg van een bier: de Veerse Witte. Dat is een bier wat van een oud tarweras wordt gemaakt. Dit bier werd een succes. In totaal is er 25 kilo haver richting Groede gegaan. Maar Van Wijk is nog opzoek naar een afzetmarkt voor de rest. Zelf heeft hij wel ideeën. ‘Wat te denken van een muesli van deze Zeeuwse haver onder de naam ‘Zuesli’? Hij is nog steeds in gesprek met diverse partijen en hoopt dat zoiets gaat lukken. ‘Het verbouwen van de haver is alleen succesvol als we het grootschalig in productie kunnen nemen. Het kaf moet er namelijk nog af en dat kost tijd en geld. En als we weten dat we het kwijt kunnen, dat gaat de Stichting er in investeren en mee verder. Voorlopig moeten we het doen met een haverbiertje.’