De profeet is ook maar gewoon een mens

Aan de ring van Burgh zit bakkerij In De Soete Suikerbol. Hier bakt bakker Arkesteyn met Zeeuws Vlegel zijn brood. Maar deze bakkerij staat vooral bekend om zijn Zeeuws profetenbrood, een koekje waarvan de receptuur stamt uit de tijd van de Oost-Indiëvaarders. Zij brachten in de tweede helft van de zeventiende eeuw behalve recepten, ook specerijen, als kruidnagel en kaneel, en rietsuiker mee. De naam komt van de profeet die brood eet. Wat zoveel wil zeggen dat de profeet ook maar gewoon een mens is. ‘Het is een bros koekje met een kruidige smaak en nog steeds is het recept van dit koekje geheim,’ vertelt bakker Marco Arkesteyn. ‘Voor het originele recept moest ik destijds een groot bedrag betalen. Het recept bevindt zich nu in de kluis. Al had ik een bakker die hier al 17 jaar werkte, die kende het recept inmiddels ook. Nu hij weg is werk ik een nieuwe bakker uitgebreid in voordat hij aan de slag mag met het recept,’ vertelt hij lachend. ‘Hij moet het eerst verdienen.’ Hij is er trots op dat mensen van heide en verre komen voor zijn profetenbrood.  Ook verstuurt hij dozen Zeeuws profetenbrood naar mensen over de hele wereld. ‘Vorige week nog naar Singapore,’ zegt hij trots. Er is nòg een koekje wat hij bakt, Schouwse froufrou. Een koekje met amandelspijs, hazelnoten en een vulling van mokkakaramel. Maar helaas, ook dit recept geeft hij niet prijs. ‘Mensen moeten het maar komen proeven.’