Zwarte Zeeuwse bessen zijn wereldberoemd in heel Nederland

IMG_0079

Lekker, jam maken. Daar is het nu tijd voor. En goed weer. Als het te warm is, is het boven zo’n hete pan geen pretje. Daarom is een bewolkte dag best wel eens fijn. Beetje mindfull in de pan roeren en nagenieten van de vakantie. Best een werkje, zelf jam maken trouwens. Eerst het fruit schoonmaken en controleren op slechte plekken en schimmels. Dan checken op steeltjes, takjes en blaadjes. Beter is het om het fruit niet te wassen. Dan gaat alle smaak verloren. Als je tenminste weet dat het onbespoten fruit betreft. Anders zou ik dat wel even doen.

Zwarte Bessen van Zuid Beveland zijn trouwens  wereldberoemd in heel Nederland. Let u maar eens op; veel flessen cassis hebben een sticker waarop staat dat deze van Zeeuwse zwarte bessen is gemaakt. Deze bessen groeien vooral op Zuid-Beveland. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de schorren daar werden ingepolderd door de Monniken. Dat was in de Middeleeuwen maar nog steeds voelen de zwarte bessen zich goed thuis op deze licht zilte zeeklei. En door de nabijheid van de zee is er weinig tot geen nachtvorst in de winter. Hierdoor is er van oudsher veel fruitteelt in dit gedeelte van Zeeland. In de Broeder- en Zusterpolder, vlakbij Wolphaartsdijk, staat een prachtige, 150 jaar oude Franse boerderij met een ‘cour’. Jeanette Rijk woont hier met haar gezin. Op hun boerderij verbouwen ze, naast suikerbieten, graan en uien, ook zwarte bessen. ‘We waren op zoek naar een extra gewas om op onze grond te verbouwen. Dat werden de zwarte bessen. Het is een intensieve teelt en er zijn veel bewerkingen bij nodig,’ vertelt Rijk. ‘Vroeger deden we dat handmatig, nu hebben we machines om te oogsten. Daardoor heeft de zwarte bessen teelt wel een boost gekregen.’ Rijk vond het vooral belangrijk dat de zwarte bes niet dwingend haar aandacht vraagt. ‘En het zag er daarnaast gewoon leuk uit. Al die zwarte bessen aan de struiken, dat sprak me aan,’ zegt zij op haar zon overgoten terras. ‘We hebben verschillende soorten zwarte bessen staan, die ieder op een ander moment worden geoogst en elk weer andere eigenschappen heeft. De ene bes is zoeter dan de andere.

In porties van 2kg.  kook ik de bessen in een grote pan. Ik voeg er citroenrasp, wat citroensap, geleisuiker en een takje lievevrouwenbedstroo aan toe.  Dat ziet er mooi uit in de glazen jampotjes. En lekker!