Bramentijd

Augustus is de bramentijd, al lijkt het wel of ze dit jaar nog vroeger waren dan anders. Bramen groeien langs de weg, in de duinen of in het bos. Pas op bij het plukken; bramenstruiken hebben grote doornen. Bramen worden ook gekweekt. Zoals bij de familie Goud in Waarde van Zeeuws Goud. Per jaar plukken ze zo’n 4,5 ton bramen. ‘In de zomer werken er wel meer dan 30 scholieren in de pluk,’ vertelt Tom Goud niet zonder trots. ‘De meeste bramen gaan naar de veiling maar ze worden ook aan huis verkocht. We hebben verschillende rassen zonder doornen. Zo kunnen we de bramen makkelijk plukken. De rassen zijn achter elkaar rijp zodat we door kunnen plukken en er telkens aanvoer is,’ vertelt hij. Bramen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten vol mineralen, vitamine C en ze zijn al heel zoet van zichzelf. Suiker toevoegen hoeft dus niet. Daarnaast helpt deze kwetsbare vrucht de weerstand op peil te houden. Vandaar dat mensen de bramen zo graag eten. Volgens Ria van Liere uit Kapelle zijn de bramen van de struiken met doornen eigenlijk het lekkerste. ‘Je proeft toch het verschil.’ Zij levert met haar bedrijf de Fruittuin braamstruiken aan tuinders en particulieren. ‘Dit jaar is het fruit 1 à 2 weken eerder dan anders,’ zegt ze. ‘En het is een goed bramenjaar, want voor de braam geldt; hoe groter, hoe lekkerder.’ Zoals in deze hangop met bramen; laat een liter karnemelk een paar uur uitlekken in een theedoek. Zo krijg je hangop. Roer daar 2 dl. stijfgeslagen slagroom, een doosje bramen, een lepel bramenjam en 2 eetl. Zeeuwse honing door. Garneer met wat verse munt. Koud serveren.