Eleolado: Griekse olijfolie met een Zeeuwse twist

Hun verhaal leest als een roman. Simone Moeleker, afkomstig van Schouwen-Duiveland ontmoet haar Griekse man Giorgos Gogos in Ormylia in Halkidiki in het noorden van Griekenland. Hij heeft daar een olijvenboomgaard overgenomen van zijn vader en ieder jaar werkt hij daar een paar maanden om de halkidiki olijven te plukken en daar Eleolado olijfolie van te maken. Hij werkt met respect voor de natuur, gebruikt geen toegevoegde middelen. De olie is zo van de koude persing.c”We hadden een keer vrienden op bezoek die met hun zeilboot die weer teug naar Nederland voeren en voor ons een aantal vaten olijfolie meenamen naar Zierikzee,” vertelt Simone die een sieradenwinkel heeft. Weer thuis lieten we de olijolie her en der proeven. Mensen reageerden er enthousiast op en zo zijn we de olie gaan verkopen. Maar we wilden er een Zeeuwse twist aan geven,” vertelt ze verder. “Daarom hebben we er zeekraal aan toegevoegd. Die komt van Kerkwerve. Dat geeft een zilte smaak aan de olie en die wordt heel goed verkocht bij diverse winkels in de buurt. Zo goed, dat we nu bezig zijn om ook met andere Zeeuwse producten te gaan werken. Eind dit jaar komen er een aantal nieuwe smaken op de markt,” vertelt ze trots. Ze is ook trots op dit Griekse recept waarmee Giorgos haar laatst naar huis lokte. Fruit een ui aan in de Eleolado olijfolie. Dep grote stukken kabeljauw droog en bak deze langzaam mee. Voeg een hand mosselen, bladselderij en 3 rijpe tomaten en een scheut witte wijn toe. Laat 20 min. pruttelen. Doe er op het laatst een ons zeekraal bij. Eet met Pain de MerEle