Vegetarisch

In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees een vegetarisch recept met boerenkool. Lekker, snel en gezond en hip. Wat wil een mens nog meer? Gezond eten! Tijdens mijn wekelijkse hardlooprondjes met mijn loopvriendinnen, zie ik de natuur veranderen. De bomen volg ik van de bloesem tot de appel. Het graan zie ik als van pas ingezaaid tot goudgeel verkleuren en ik ben steevast blij dat de koeien in het voorjaar weer de wei in mogen dartelen. Dat maakt dat het hardlopen voor mij een extra dimensie heeft. Waar ik alleen niet aan kan wennen is de geur van het boerenkoolveld waar ik langs moet rennen. Al van verre ruikt het vrij zurig en zwavelachtig. Dat is ook de lucht die in je huis kan hangen wanneer je boerenkool klaar maakt en dus stond boerenkool nooit zo hoog op mijn lijstje van favoriete groentes. De mannen vinden de boerenkool vooral lekker vanwege het gezelschap van de zelfgemaakte rookworst van de slager uit de buurt. Maar wat blijkt? Boerenkool is eigenlijk een zeer ondergewaardeerde groente. De kool bevat namelijk veel vezels en juist ja: zwavel. En dat draagt bij aan het detoxen van je lichaam en het gezond houden van je lever. De kool is daarnaast rijk aan verschillende vitamines die allemaal hun eigen gezonde effect hebben. En er zit veel ijzer en calcium in. Dat laatste wordt in grote hoeveelheden opgenomen door je lichaam, veel meer dan bij het drinken van een glas melk het geval is. Eet dus boerenkool. In Amerika schijnt het al erg populair te zijn doordat ze de boerenkool daar zien als een superfood. En dat groeit hier dan gewoon op de Zeeuwse klei. Maar dan zit je nog met het probleem van de zwavelstank in je huis. Daar heb ik een recept voor gevonden; pesto van boerenkool. Koken hoeft daarbij niet maar al die gezonde ingrediënten, daar heb je meteen profijt van na het nuttigen. Vervang bij het bereiden van de verse pesto de basilicum door heel fijn gesneden boerenkool die eerst een paar minuten geblancheerd is in kokend water. Voeg er olijfolie, roomboter, Parmezaanse kaas, peper, zout en eventueel knoflook door en desgewenst wat pijnboompitten. Nu kijk ik onderweg met veel meer aandacht naar die stinkende kolen en hoe ze erbij staan. En kan ik me op een bordje boerenkoolpesto met pasta verheugen voor als ik weer thuis ben van het rennen.