Zeeuwse Bruine bonen zijn hip, gezond en duurzaam

Misschien nog wel actueler dan ooit in deze coronatijden; het eten van minder vlees. Een plantaardig dieet is nu eenmaal gezonder, niet alleen voor jezelf maar ook voor de aarde om ons heen. Martijn Buijsse, adviseur bij FarmUp over Zeeland bonenland. Zeeland is immers de grootste producent van bruine bonen in Nederland.  Een mooie aanleiding om hem eens te bevragen naar de duurzame impact van de Zeeuwse brune boon. “Het gaat niet zozeer om wat eten we vandaag maar meer over wat eten we morgen,’ zegt hij. ‘Bekeken vanuit gezondheidsperspectief is een plantaardig dieet heel gezond. Bruine bonen bevatten zeer hoogwaardige eiwitten en zijn dus goede vleesvervangers. Binnen de kringlooplandbouw geldt het principe dat we geen eten moeten kweken als veevoer maar alleen voor humaan gebruik. Nu wordt er nog steeds veel graan als veevoer gekweekt. Niet alle eiwitten hoeven voor menselijke consumptie te zijn maar wel meer dan dat nu het geval is,” legt hij uit. “Boeren zitten vaak vast aan hun bouwplan en kunnen dat niet zo makkelijk veranderen. Wanneer ze bonen gaan verbouwen die hier worden opgegeten is er sprake van een korte keten. Dat is veel duurzamer. Toch zijn bruine bonen wat uit de gratie. Een goede reden om workshops met en voor kinderen op scholen te organiseren waarbij ze leren hoe ze lekker eten met bruine bonen kunnen maken. Bijvoorbeeld deze dip. Neem een blik bruine bonen, giet het vocht af en pureer de bonen met de staafmixer samen met een flinke scheut olijfolie. Meng met kleine stukjes tomaat, paprika en een geperste teen knoflook. Voeg zout, peper, wat paprikapoeder en verse peterselie toe. Dippen met nachochips mag zoveel je maar wil.