Oesterseizoen op punt van beginnen

Heerlijk, het oesterseizoen staat weer op punt van losbarsten. En dat seizoen kan voor mij niet lang genoeg duren. Een oester, daar ben ik namelijk  gek op. Mijn eerste oester at ik bij Nolet in Yerseke, tijdens een personeelsetentje. Ik was een jaar of 16 en wilde niet toegeven dat ik zoiets nog nooit gegeten had.  Hou het maar op jeugdige overmoed. Maar goed na 2 van die heerlijke sokken zeewater, was ik verkocht. En als het even kan, verorber ik er graag eentje. Bij de viswinkel, thuis, maar tegenwoordig kan dat ook bij ’the Foodhalls’ van Harrods, bij de Bijenkorf of bij de KDW in Berlijn. Dat klinkt yup, maar een oester zo op de markt vind ik ook heerlijk. Lekkerder eigenlijk ook. Nog even wat feiten; net als de terroir in de wijnwereld heb je de merroir in de wereld van de oester. De plaats in de zee geven de oester een speciefieke smaak. Volgens kenners is oesters eten zoiets als wijn proeven. Neem er dus de tijd voor en laat de oester even door de mond gaan, zo komt de smaak van oester nog beter tot zijn recht. Mijn top 3 van oesters: 1. de Zeeuwse platte; onovertroffen en een fijne, zoetige smaak. Deze oester is pas rijp voor consumptie na 5 tot 6 jaar, dat maakt dat ie zo speciaal is. 2: De creuse of Japanse oester. De Zeeuwse creuse heeft een diepe kom en een grillig gevormde buitenkant en smaakt wat peperig. 3: De Fines Claires: Eén van de meest verkochte oesters. Deze oester smaakt iets minder zilt en heeft een licht zoete nasmaak.  Ik heb me nu al laten vertellen dat er komend jaar meer platte zijn en minder creuses. Dat belooft dus wat, dit oesterseizoen.

One Comment