Ritje

Ik ben gek op autorijden. Lange afstanden, korte ritjes; heerlijk! Een muziekje, of een interessant praatprogramma op de radio en rijden maar. Naar een verre bestemming op vakantie? Geen enkel probleem. Voor mij begint de vakantie op het moment dat we in de auto stappen en vertrekken. Ik hou van kilometers vreten. In de auto is het altijd al een soort van gezellig. Broodjes en koffie mee. Dat was een paar jaar geleden wel anders. De toen nog kleine Mannen gaven vaak onderweg over en lagen misselijk op de achterbank. Pas op de eindbestemming aangekomen, hield het pardoes op. Maar dan was er, daar voorafgaand, al een hoop ellende gepasseerd. En nog steeds gaan we niet van huis zonder leeg emmertje en een nat washandje. Een fles water om de mond te spoelen nemen we standaard mee. Gelukkig zijn ze er over heen gegroeid, tenminste meestal. Op dit moment gaan mijn ritjes vaak richting producenten en bereiders van eerlijke en lekkere producten in het Zeeuwse. Dat voert me vaak naar bijzondere en soms afgelegen plekken. En dan realiseer ik me steeds weer hoe mooi Zeeland is. Bloeiende bloesems en bloemkoolvelden in het voorjaar, wuivende graanvelden en zacht fruit in de zomer. Maar ook zonnebloemvelden, kreken, schorren, bloeiende akkerrandes en koeien in de wei. En de Oosterschelde als kloppend hart en kraamkamer van veel lekkers. Die Schelde ziet er nooit hetzelfde uit en is altijd fantastisch om langs te rijden. Vaak kom ik bij mooie boerderijen met winkel aan huis of op andere, bijzondere plekken waar je heerlijke producten kunt kopen. De meeste mensen die ik spreek die met voedsel bezig zijn, zijn meer dan begeesterd. Ze hebben meestal prachtige en gepassioneerde verhalen en houden van hun producten. Ze zijn vaak bezig met innovaties en ontwikkelingen om hun producten nog lekkerder, beter en smakelijker te maken. En aantrekkelijker voor ons als Zeeuw en voor de toerist. Uit onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme is gebleken dat toeristen die naar Zeeland komen, dat mede doen voor de streekproducten die we hier hebben. Begrijpelijk, toch? Ik pak overigens, als het kan, heel graag de fiets in plaats van de auto om op pad te gaan. Voel ik meteen de altijd aanwezig Zeeuwse wind in mijn haren. En dat is ook lekker Zeeuws.