Afvallen en opnieuw beginnen

Het begin van het nieuwe jaar is altijd een goede aanleiding om wat aan het gewicht te doen. Al dan niet in combinatie met sporten. Detoxen is het helemaal, maar ook de Schijf van Vijf is weer terug van even weg geweest.

Detoxen is de afgelopen jaren in opkomst. Beloofd wordt dat je in 28 dagen helemaal schoon en slank bent. Detoxen betekent ontgiften. Dit houdt in dat je geen vlees, zuivelproducten, koolhydraten, alcohol, koffie en aardappelen, pasta of witte rijst mag eten. Die zorgen er, samen met chemische toegoegingen en E-nummers, voor dat er zich een kleverige substantie aan de binnenkant van je darmen afzet. Daar kun je je moe door voelen. Die darmen kun je, als je anders gaan eten, schoonmaken. Zo mag je groene smoothies of havermout als ontbijt. Rijstwafels als tussendoortje en salades met quinoa en avocado en geitenkaas mag je als lunch of diner. Daarnaast mag je bruine rijst met een ronde korrel, groenten, fruit en superfoods.  Al is het afkicken van koffie en suiker nog best lastig voor veel mensen. Zelf geloof ik in de Schijf van Vijf en geloof er erg in dat mensen door gezonder te gaan eten en meer te bewegen het langer volhouden om af te vallen en op gewicht te blijven. En dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen van mensen. Ik geloof er namelijk ook in dat je het zo langer volhoudt.En niet dat mensen in korte tijd veel moeten afvallen. Dat komt er juist heel snel weer aan. Tenminste zo is dat bij mij. En hoewel ik zelf veel beweeg, vind ik toch er dat er nu wat kilo’s teveel aan mijn lijf zitten. Daarom probeer ik momenteel een paar weken echt veel minder alcohol te drinken en er op te letten wat ik eet. De combinatie van alcohol en eten is voor mij namelijk niet zo’n goede. Als ik een wijntje op heb, denk ik al snel makkelijk over een hapje erbij, meerdere hapjes erbij. En daarin schuilt vaak het gevaar. En als minder drink dan heb ik meer zin in beweging. Dat geldt denk ik voor iedereen. En bewegen is altijd goed. Oh ja, en minder eten dus….