zaaien en oogsten

Oogstfeest op Oostkapelle. Stichting het Werkend Trekpaard Zeeland organiseert dit samen met  boeren aan de Aagtekerkseweg.

Jan de Visser uit Ritthem met zijn paarden
Jan de Visser uit Ritthem met zijn paarden
oogsten van de tarwe
oogsten van de tarwe

Mooi om te zien hoe alles in zijn werk gaat. En hoeveel stof dit met zich meebrengt. Zeker nu het zo droog is. In de bodem lopen grote scheuren. De Visser uit Ritthem loopt nog in de traditionele klederdracht en vertelt dat zijn kar ratelt op het land alsof hij over kinderkopjes rijdt. Zo hard is de grond. Karren met paarden ervoor op het land, oogsten de tarwe. Die wordt met de zeis nog handgesneden en samengebonden in schoven. Boeren slaan iets verderop de korrels eruit met  dorstvlegels. Een zwaar werkje. Elders rijden karren met de mooie Zeeuwse trekpaarden ervoor rondjes met bezoekers. Een vrouw in klederdracht heeft net een thermoskan koffie gebracht bij de harde werkers op het land. Mooi om te zien en de geur van vers graan hangt hier overal. Nog even en het ligt als brood bij de bakker. Eest malen natuurlijk. Het is een goede oogst dit jaar. En het is droog tijdens het oogsten. Dat is ook belangrijk.