Zeewier is eten van de toekomst

IMG_5203

Je zult maar zeewier snijder zijn. Ik zou er wat voorgeven. De hele dag op pad  langs de slikken en de schorren van de Oosterschelde. Dat is geen straf, al hoewel het in de zomer natuurlijk leuker werk is dan in de winter. Dat geef ik ogenblikkelijk toe. Maar toch. De hele dag bezig met een puur natuur product. Dat moet toch mooi werk zijn. Zeewier groeit op verschillende plaatsen langs de Oosterschelde en Jan Kruijsse weet feilloos waar hij moet zijn. Zijn bedrijf zit in Yerseke, maar hij werkt door het hele Nationale park. Vaak op bestelling, soms houdt hij zeewier op voorraad in zijn loods. Zeesla snijdt hij, maar ook Japans bessenwier, roodhoorntjes wier, zee-eik,  wakamé en knotswier. Een ander rood wier is dulce. Daar kun je bindmiddel, agar agar van maken. De wieren komen niet allemaal voor op de dezelfde plaats in de Oosterschelde. Dat heeft met de stroming te maken. Kruijsse snijdt het wier bij laag water en zo dat de wortels achterblijven en het wier weer aan kan groeien. Gewoon met een aardappelschilmesje. In de keuken is het een smaakmaker in bijna alle gerechten. Maar je kunt er ook een mooi kabeljauw in rollen en zo stoven. De vis krijgt dan vanzelf een zilte smaak. Zeewier verschijnt op steeds meer menukaarten.  Of gewoon in het botertjes voor bij het brood op tafel. Dat kun je thuis ook gemakkelijk doen. Neem wat fijn gesneden wier, het maakt niet zoveel uit, welk en roer dit door zacht geworden Zeeuwse roomboter. Heerlijk voor op warm desem brood.