Het is weer voor pulled pork!

We hadden bij ons thuis een feestje en al langer wilden we eens een keer pulled pork voor onze gasten maken. In combinatie met een ciabattabroodje en zelf gemaakte coleslaw leek ons dit wel wat. En inderdaad; nog lang werd er over dit broodje nagepraat. Maar wat is het eigenlijk? En, zo vroegen veel gasten zich af, hoe maak je dit heerlijke gerecht? Pulled pork is langzaam gegaard varkensvlees. Het vlees wordt ‘low en slow’ bereid. Door het langzame opwarmen breekt het proteïnerijke spierweefsel af, waardoor het vlees heel mals wordt. Het smeltende vet zorgt ervoor dat het vlees sappig en op smaak blijft. Deze langzame bereidingswijze vergt wel veel tijd. Ongeveer een uur per pond. Dus begin vroeg en heb veel geduld. Maar dan heb je ook wat. Koop procureur bij de slager. Ongeveer 3,5 kilo hadden wij besteld. Wrijf het in met een goede mix van kruiden, peper en zout. Neem daarvoor cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, bruine suiker en fijngemaakte mosterdzaadjes. Er zijn mensen die er tijdens de bereiding appelsap of whiskey aan toevoegen voor extra smaak. Maak wat inkepingen in het vet en bak het vlees aan beide kanten eerst bruin in olijfolie. Zorg dat de oven een temperatuur heeft en houdt van ongeveer 150 C. en leg het vlees in een braadslee. Dek het af met aluminiumfolie. Giet er de appelsap en whiskey bij. De de kerntemperatuur van het vlees moet tijdens het bereiden ongeveer 60-70 C zijn. Een goede vleesthermometer is daarom geen overbodige luxe. Na 2 uur moet het folie verwijderd worden en vervolgens moet het vlees nog 2 uur in de oven blijven staan. Na de bereiding valt het vlees uit elkaar in plukken smaakvol vlees. Dat is de pulled pork. Traditioneel wordt dit gegeten op een geroosterd broodje met coleslaw, van witte kool en geraspte wortelen die gemengd worden met een ui, een geraspte appel, wat mayo en wat limoensap. Daarbij maakten wij een verse aardappelsalade met wat rode ui, cornichons, hardgekookte eieren en een geraspte appel. Een dressing van mosterd, citroensap en mayo erdoor deed de rest. Heerlijk en een goede tegenhanger voor het malse, wat vettige vlees. Zo’n stuk vlees bereiden heeft, naast tevreden gasten, nog een voordeel; de hele dag geurt het hele huis naar garend vlees. Daar wordt een mens gelukkig van in deze herfstige tijden.