Zoet Zoeter Zeeuws

Vroeger werden boterbabbelaars door zowat iedere Zeeuwse boerin gewoon thuis gemaakt met water, suiker, boter, wat zout en een scheutje azijn. Het is zwaar werk en vooral gloeiend heet. De machine die door Diesch in 1924 tweedehands werd aangeschaft en uit 1800 stamt, doet zijn werk nog steeds goed. En maakt nog steeds een ambachtelijk snoepje waar de firma JB Diesch al vanaf 1892 bekend om staat. En die in blikjes zaten met prentjes van kinderen in klederdracht erop. Door dat ambachtelijk blijft het pure van de babbelaar bewaard, er worden geen enkele chemische stof toegevoegd. De suiker is voornamelijk afkomstig van de Zeeuwse suikerbietenteelt. En hoewel het authentieke bewaard moet blijven gaan ze bij JB Diesch wel met hun tijd mee; chocoladerepen met babbelaarstukjes, babbelaars met een zachte koffievulling en er is nog meer in de maak. Niet alleen te koop in de regio maar ook bij bijvoorbeeld alle Jamins en in het buitenland. Maar nog wel steeds in dat oude vertrouwde babbelaarblikje met het portret van het nieuwe Zeeuwse meisje. Een snoepje!