eiers en beiers

Een beier is Zeeuws voor bes. De kruisbes, ook wel stekelbes of klapbes genoemd wordt steeds minder geteeld. Gelukkig staan ze nog bij Landwinkel de Zelke in Zierikzee. Ze telen er zelf Zeeuwse kersen, dat seizoen is nu volop bezig. Daarnaast hebben ze tussen de fruitbomen wat struiken met kruisbessen staan. “Ik heb twee rassen,” vertelt  eigenaar Arie Brouwer. Witte en rode bessen, in totaal goed voor 100 kilo,” verwacht ik. “Door de droogste krijgen ze twee keer per dag een klein beetje water, dat is beter dan een hoop water ineens anders gaan de bessen scheuren. Dat geldt bij de kersen trouwens ook,” vertelt Brouwer. “Er worden helaas minder kruisbessen geteeld omdat het plukken wel een dingetje is; je moet daar echt handig voor zijn om de stekels te vermijden. De struiken moeten open gesnoeid worden. Zo blijven ze smal en kun je makkelijker bij de kruisbessen. Ik leerde dat ooit al van mijn vader. De meeste bessen verkopen we in de winkel, van wat we over hebben maken we jam die we in de winkel verkopen.” Eiers en beiers er mee maken kan ook. Dat is een echt Zeeuws toetje. Kook 300 gr. kruisbessen zonder de kroontjes en laat even afkoelen. Roer er 60 gr. witte basterdsuiker en 60 gr. kristalsuiker doorheen met de dooiers van 2 eieren. Zet even in de koelkast. Klop het overgebleven eiwit heel stijf en verdeel over de koude moes. Zet onder de grill in een hete oven voor een bruin kleurtje. Dat smaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *