Herfst, herfst wat heb je te koop? Eend!

IMG_0863De herfst is niet zo mijn ding; mist, waterkoude en sombere regendagen. Kale bomen en lege klei akkers die gelijkmatig omgeploegd, wachten op het voorjaar. Bladeren en uitgebloeide planten in de tuin die weggewerkt moeten worden. En de opmaat naar de winter. Waar ik altijd nog meer tegen op zie om het simpele feit dat ik een koukleum ben. Ik hou meer van zon, warmte en lange zwoele zomeravonden. Inderdaad, met een lange mooi gedekte tafel en heerlijk eten, goed gezelschap en een lekker glas wijn. Tsja. Wat natuurlijk goed beschouwd ook maar eens af en toe voor komt. Helaas. Toch is de herfst op het gebied van eten en drinken een top periode. Paddestoelen in het bos, wild waarop gejaagd mag worden en dat verwerkt wordt in de meest fantastische gerechten. Het fruit wat net geoogst in kratten ligt te wachten op consumptie. De druivenoogst die verwerkt wordt tot Zeeuwse wijnen. Graan waar inmiddels een mooi glas bier van gebrouwen is. Mijn mannen hebben gelukkig niet zo’n last van de wisseling van de seizoenen en omdat ik van een glas houd dat halfvol is (…) richt ik me deze periode dan maar op het comfort food vol met koolhydraten en vetten. Jamie Oliver schreef er vorige jaar een boek over en ineens kun je je er van alles bij voorstellen. Zo maakte Man laatst confit de canard. En inderdaad, daar werd ik me toch blij van. Hoewel een eend me in eerste instantie niet zo aanspreekt: zo’n kwakende druktemaker waarbij de mannelijke versie nog een agressieve vrouwenhater is bovendien. Maar geheel ondergedompeld in ganzevet en na zo’n 4 á 6 uur in de oven op 90 C, vergeet je dit weer helemaal. Dan ruikt het hele huis naar de eend en ik moet zeggen dat me dit op zo´n herfstige dag inderdaad zeer comfortabel maakte. Voor het serveren grilde Man de poten eerst nog kort, zodat er een krokant korstje op de poot kwam. Daarbij aten we Zeeuwse rode kool met appeltjes en wat nieuwe aardappelen beiden van t Zeeuwse land. Om je vingers bij af te likken. Wat ik dan ook graag deed. Het ganzevet na eenmalig gebruik overigens niet meteen weggooien. Dat is nog te gebruiken voor bij een volgend, comfortabel, eendepootje.