Asperges eten

Asperges bereiden

Zelf thuis aan de slag met asperges? Dat kan met deze 3 recepten, elk voor 4 personen.

Wel even een dunschiller kopen!

Aspergesoep met croutons en gerookte zalm

Schil een kilo soepasperges van de kop naar beneden en bewaar de schillen. Kook deze in een pan water en laat even trekken. Snij een prei in ringen en 2 uien en de asperges in grove stukken maar bewaar de kopjes. Stoof dit alles in een klont boter, samen met wat tijm, een blaadje laurier en gehakte peterselie. Het mag niet bruin worden, want aspergesoep is bleek. Voeg de bouillon (zonder de schillen) toe en laat de soep een half uur pruttelen. Bak in een scheut olijfolie 4, in kleine stukjes gesneden, witte boterhammen.

Snij 150 gr. gerookte zalm in reepjes en mix de soep, zonder de kruiden, fijn met een staafmixer. Voeg er 2 dl. room, peper, zout en de kopjes aan toe en laat even koken. Serveer de soep en werk af met de croutons, de zalm en gesnipperde peterselie.

Asperges op Vlaamse wijze

Schil 2 kilo asperges en kook ze in een pan water met zout, samen met 4 eieren. Zet de pan uit als het water kookt en laat de asperges nog 10 minuten in het kookvocht liggen. Haal de eieren eruit en pel ze. Smelt 100 gr Zeeuwse boter in een pan, schep de witte melkbestanddelen eruit zo ontstaat geklaarde boter. Prak de eieren er grof doorheen. Doe er wat nootmuskaat, zout en peper en een flinke hoeveelheid peterseliesnippers bij. Schep over de asperges. Lekker met aardappeltjes.

Asperge-bavarois

Asperges in het nagerecht? Het kan en is lekker bovendien. Kook 10 asperges en pureer ze samen met het kookvocht, maar hou de kopjes apart. Zeef de puree en neem 1 dl ervan. Breng het aan de kook met 6 gelatineblaadjes en 100 gr. suiker. Doe dit weer terug bij de overige puree totdat het stolt. Spatel er 2,5 dl. stijfgeklopte slagroom door en giet de massa in een puddingvorm. Kook het sap van 3 bloedsinaasappels in en bindt het met 1 eetlepel aardappelzetmeel. Stort de pudding op een mooi bord en giet de saus er om heen. Garneer met de aspergekopjes en verse munt.