Havermout; een goed begin

IMG_0471 Mijn vader stond vroeger altijd om half acht op. Vervolgens maakte hij ons wakker. Dat ging niet altijd even makkelijk, zeker als het nog koud en donker was, wilde ik niet uit mijn bed komen. Dan trok hij eens aan de dekens of kneep in mijn voeten. En uiteindelijk kwam ik dan, onder luid gekreun en gesteun het bed wel uit. En voordat iemand anders van de familie de badkamer had ingenomen, trok ik me daar terug. Totdat een luid gebons me verjaagde naar beneden, waar de ontbijttafel al gedekt was. Mijn broer ging iedere morgen bij de bakker om de hoek vers brood halen. Dat heeft me de rest van mijn leven verpest, want oud brood, daar heb ik sinds die tijd een hekel aan. Het radio 2 journaal stond altijd op en tijdens het nieuws moesten we met z’n allen onze mond houden, want mijn vader wilde graag de laatste info weten. Tijdens het scheren had hij in de keuken al wel in de krant gekeken en naar de achtergronden van het nieuws geluisterd, maar hij wilde graag het naadje van de kous weten. Hoe anders is het nu bij mij thuis. Man staat als eerste om kwart voor zeven op. Hij ruimt de vaatwasser uit, maakt het ontbijt met smoothies voor allemaal en havermout voor mij, klaar en kijkt op de tv, die daar hangt, naar het journaal. Ondertussen bladeren we wat door de PZC. Ik lees in elk geval de overlijdensadvertenties altijd. Rond half acht vertrek ik, als ik moet werken. De jongste Man komt dan net fris gedoucht naar beneden. De Mannen vertrekken zo rond acht uur. Het is tijdens ons ontbijt vrij rustig. Geen gekibbel over wat je doet, eet of aan hebt. Zeker als ik iets aan had van een van mijn zussen waren de rapen gaar. Of als ik aan de make-up van hen had gezeten ook. En terecht. Mijn beker melk wilde ik niet drinken vroeger, dus soms zat ik daar vreselijk tegen aan te hikken en bewaarde mijn moeder soms de melk totdat ik weer thuis was. Nu wordt mijn havermout gekookt in amandelmelk. Heerlijk en gezond. Gedroogde abrikozen en walnoten maken het geheel af. Daar zit ik de hele ochtend vol van, dus snoep ik dan weinig. Overigens wordt er nu een proef gedaan met Zeeuwse havermout. De Stichting Op Goede Gronden experimenteert hiermee.  En test een oud ras op Noord-Beveland. Ben heel benieuwd hoe die Zeeuwse havermout als ontbijt smaakt. Tot nu toe gebruik ik biologische havermout. Neem een steelpan en kook daar amandelmelk in. Voeg er 5 flinke eetlepels havermout aan toe, een eetlepel gehakte walnoten en een stuk of 5 gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden. Laat het geheel kort koken en zet het vuur dan meteen zacht. Door de suiker in de amandelmelk kan het namelijk snel aanbranden. En dat wil je niet al bij het ontbijt.