op weg naar het einde… tijd voor snert (als basis voor de oliebollen)

Het is zo’n rare dag, die laatste december. Niet koud en niet warm, beetje regen, beetje zon. Typisch een dag voor een snertmiddag. En hoewel erwtensoep lang bekend stond als armeluisvoedsel is er aan deze gevulde soep niets arms. In tegendeel. Het woord snert komt van ‘snerten’ wat soep maken van vlees betekent. Er heeft lang een negatieve geur om snert gehangen. Niet in de laatste plaats door de soep die vroeger op de veerpont te verkrijgen was. Iedere dag weer een scheut water bij de restjes van de vorige dag. Dat kwam de kwaliteit en het zoutgehalte van de snert niet ten goede. Maar snert blijkt eigenlijk een heel gezonde en duurzame soep te zijn. Alle ingrediënten zijn van het seizoen, komen bijna allemaal uit Zeeland, en bevatten met z’n allen veel hoogwaardig eiwit en langzame koolhydraten. Snel aan de slag dus om een pan van deze gezonde soep te maken.

Neem een grote pan met minimaal 2 liter water en 500 gram spliterwten. Spliterwten zijn erwten die gedroogd zijn en die later geoogst zijn dan doperwten. Ze zijn rijper en wat meliger van smaak. Laat dit een nacht weken. Voeg de volgende dag twee speklapjes, een pond schouderkarbonades en een stuk zuurkoolspek toe. Zet alles op het vuur en doe er twee laurierblaadjes bij. Na  een uur het vlees uit de pan scheppen en in stukjes snijden en terugdoen. Het spek apart bewaren voor op het roggebrood.  Snij twee preien in ringen en  een ui, een winterpeen en een knolselderij in stukjes en voeg deze toe. Laat alles pruttelen een nog uurtje staan. Roer regelmatig door. Laat de pan dan een nachtje staan.

Neem een pak roggebrood en beleg dit om en om met het dungesneden zuurkoolspek en eventueel met wat kaas. Zeeuws spek kan natuurlijk ook. Maak hier een mooie stapel van en snijd dit in hapklare blokjes.

Trommel wat vrienden op die ook wel van een verzetje en van een snertmiddagje houden. Maak een vuurtje in de vuurkorf, dek buiten de tafel en warm de soep weer langzaam op. Niet te snel want dan kan de soep aanbranden en dat is niet de bedoeling. Doe er zout, peper, nootmuskaat en foelie bij en eventueel wat water als de soep te dik is. Voeg vervolgens een paar huisgemaakte rookworsten toe. Deze er voor het opdienen uit halen en in plakjes snijden. Vul een kom met soep, leg er dan wat plakjes worst in. Het ziet er niet alleen goed uit, het ìs ook goed. Smakelijk!