Kool is cool

IMG_0784

Tijdens mijn wekelijkse hardlooprondje met mijn loopvriendinnen, zie ik de natuur veranderen. De bomen volg ik van de bloesem tot de appel. Het graan zie ik als van pas ingezaaid tot goudgeel verkleuren en ik ben steevast blij dat de koeien in het voorjaar weer de wei in mogen dartelen. Dat maakt dat het hardlopen voor mij een extra dimensie heeft. Waar ik alleen niet aan kan wennen is de geur van het koolveld waar ik langs moet rennen. Al van verre ruikt het vrij zurig en zwavelachtig. Dat is ook de lucht die in je huis kan hangen wanneer je kool klaar maakt en dus stond kool nooit zo hoog op mijn lijstje van favoriete groentes. Maar kool is een superfood, reuze gezond, goedkoop en lekker. Er zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten in. Het lijkt alsof kool een beetje te gewoon is, maar niets is minder waar.  Kool is cool! I Vandaag bloemkool op het menu. Een bloemkool is wit doordat de bladeren over de kool heen groeien. Zo komt er geen daglicht bij. Er is  zomer- en winter bloemkool. Nu liggen er in de stalletjes langs de weg winterbloemkolen te koop. Of je haalt ze gewoon bij de groenteboer natuurlijk. Ik maakt met gehakte bloemkoolroosjes al eens een pizzabodem. Nu staan er bloemkoolkoekjes op het menu. Snij de bloemkool in roosjes en stoom deze 3 minuten in de stoomoven of in een pan met een laagje water. Hak ze in klein in de keukenmachine en voeg er 3 eieren, 6 eetlepels bloem, zout, peper, drie  gesnipperde uien, komijn en kerrie aan toe. Maak hiervan een soort beslag. Verhit vervolgens wat olijfolie in de pan en maak met een eetlepels kleine quenelles van het bloemkoolbeslag.IMG_0794 Bak deze bruin in hete olijfolie. Heerlijk bij een salade of een visje. Glutenvrij en calorie-arm!