Saffraan in geheim familierecept zorgt voor traditioneel paasbrood

Bakker Akershoek zit in Ouddorp op Goerree Overflakkee. Ieder jaar bakken ze hier traditioneel paasbrood met saffraan. En dat is de moeite waard om de Brouwersdam voor over te steken. Bakkerij Akershoek is een echt familiebedrijf, ze bestaan al sinds 1909. Rond deze paasperiode is het bij Akershoek druk, heel druk. Minstens zeven bakkers zijn hier aan de slag om dit bijzondere brood te bakken. Dit paasbrood met saffraan is namenlijk erg populair. De saffraan geeft niet alleen een bijzondere, wat vanille-achtige smaak, het geeft ook een felgele kleur af, waardoor het een echt paasbrood voor bij het paasontbijt is. Bakker Kommer Akershoek weet niet waar de traditie vandaan komt. ‘Ouddorp lag vroeger heel geïsoleerd. De mensen kwamen begin vorige eeuw met het saffraan, wat ze bij de drogist kochten, naar de bakker. Vaak namen ze ook zelf hun meel en rozijnen mee. Daar lieten ze bij de bakker een brood van bakken. Op een gegeven moment dacht mijn voorganger: dat kan ik zelf ook. En van het een kwam het ander,’ vertelt hij. ‘Nu bakken we 50 balen van 50 kilo bloem aan paasbroden en als je alle broden achter elkaar legt is dat bij elkaar wel 4 kilometer,’ vertelt Akershoek trots. ‘De saffraan maakt dat het brood langer houdbaar is. Vroeger werd het brood bewaard tot Pinksteren, dat kon met dit brood makkelijk. Dan hadden de mensen bij die gelegenheid nog iets lekkers te eten. Nu verkopen we het hele jaar door van dit brood, ook met Kerst.’ Hij vertelt verder dat het brood ook opgestuurd wordt, per luchtpost, bijvoorbeeld naar Canada en Amerika. En vanuit heel Nederland komen er mensen naar Ouddorp speciaal om dit brood kopen. En als mensen het niet kunnen ophalen, dan wordt het opgestuurd. Aan saffraan wordt een lustopwekkende werking toegeschreven. In de homeopathische geneeskunde wordt het bij spijsverteringsproblemen gebruikt. De saffraan komt uit Spanje en is van goede kwaliteit. Uit paarse krokusbloemen worden drie rode stampers gehaald. ‘Het rode goud’ noemen de Spanjaarden deze saffraan, want het is erg kostbaar. Ongeveer 4500 euro per kilo kost de saffraan en voor een pond gedroogde saffraan zijn wel 10.000 bloemen nodig. Gelukkig hoeft de bakker er niet heel veel van te gebruiken. Akershoek doet de saffraan de avond voordat hij het brood gaat bakken al in het beslag, zo kan de smaak en de kleur er beter intrekken. Verder is de basis roomboter en rozijnen. De overige ingrediënten geeft hij niet prijs. Het familierecept is geheim. Pas als zijn zoons de zaak overnemen, zal hij hen het recept prijsgeven. Het brood is verkrijgbaar van 8 tot 28 ons. De grote broden worden in speciaal gesmede blikken gebakken.