Zeewier is het voedsel van de toekomst

‘Wie aan een gebreksziekte lijdt, wende zich tot het voedsel der zeemeerminnen.’ Dat staat in een kruidenboek uit 1928, maar voor Ellen Schoenmakers en Guido Krijger uit Middelburg is het hun dagelijkse werk. Ze noemen zichzelf wierewaaiers en ze hebben een vergunning om zeewier in de Oosterschelde te oogsten. Ze doen dat dan ook wekelijks. Ze zien dat de natuur en het milieu in gevaar zijn en ze willen zich met hun bedrijf Wildwier richten op het plukken en leveren van zeewier. Want zeewier als voedsel mag dan wellicht nog niet zo bekend zijn hier, in grote delen van de wereld staat het dagelijks op het menu. Zeewier is heel gezond. Van alle planten op de aarde bevatten zeewieren de meeste mineralen zoals calcium, magnesium en jodium. Daarnaast bevat het veel eiwit. Het is het voedsel van de toekomst en heeft een umamismaak. Dat is de vijfde smaak naast bitter, zout, zoet en zuur. Het is volop te vinden in de Oosterschelde. De wierewaaiers snijden met beleid, dus zo dat er genoeg overblijft. Ze organiseren ook wierenexcursies. Dat doen ze aan de oever van de Oosterschelde vlakbij het Topshuis, waar ze op een gedreven mannier vertellen over hun zeewier passie. ‘De diversiteit van de wieren is heel groot,’ vertelt Krijger, terwijl hij wat wieren aan de deelnemers laat zien. ‘Maar je bent in alles afhankelijk van de natuur. Dus als chefkoks bij je bestellen kun je niet altijd leveren wat ze vragen. En dat is wel een uitdaging.’ De toehoorders zijn van heinde en verre gekomen om zeewier te snijden hier aan de kust. Drie van hen zijn chefkok in restaurant Groot Warnsborn in Arnhem. Ze zijn vroeg op gestaan om hier onderricht in wieren te krijgen. Ze werken er nu al mee maar dan met de gevriesdroogde versie. In de toekomst willen ze gaan bestellen bij Wildwier. Ze kijken nu wat er zoal is aan zeewier. En passant maken ze een Zeeuwse oester open om op te eten. Twee andere deelnemers zijn voedseltechnologen uit Enkhuizen. Ze zijn benieuwd wat ze met de wieren kunnen doen in hun werk. Als deelnemers wieren verzamelen, geven Krijger en Schoenmakers uitleg. ‘Dit had je een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen,’ zegt Schoenmakers lachend. ‘Mensen die vanuit heel Nederland zeewier komen proeven, snijden en willen meenemen op een zondagochtend. Het zeewier is echt in opkomst en dat is een goede zaak.’ Wildwier levert al aan chefkoks en aan consumenten. Ook eens met zeewier aan de slag? Maak dan heel eenvoudig een algenboter. Laat een pakje Zeeuwse gezouten roomboter zacht worden. Meng met heel fijn gesneden zeewier. Neem hier bijvoorbeeld Iers mos of zeesla voor. Voeg naar smaak een klein beetje grof zeezout toe. Heerlijk op brood voor bij het aperitief.