Oosterschelde kreeft is de moeite van het omrijden waard

Gisteren was het weer zover; de start van het kreeftseizoen wordt feestelijk gevierd op de Oosterschelde, vlakbij Zierikzee. Het eerste exemplaar wordt onder luid getoeter van een keur aan vissers boten, omhoog gehesen uit het water door visser Gerrie van den Hoek. Een echt Zeeuws streekproduct, die kreeft en inmiddels wijd en zijt bekend om zijn kwaliteit en smaak. Iets exclusiefs ook, want de Oosterscheldekreeft mag maar gevangen worden vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli. Daarna wordt de kreeft die al gevangen is nog wel verkocht, maar mag, om de stand van de kreeft niet te bedreigen, niet meer gevangen worden. De Oosterscheldekreeft is altijd goed van smaak zo weet Luit Ezinga. En hij kan het weten want hij is voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. ‘Het is met kreeft niet zoals met bijvoorbeeld haring, die iedere jaar weer anders van smaak en kwaliteit is. De Zeeuwse kreeft groeit altijd op in dezelfde biotoop, wat de smaak constant houdt,’ vertelt hij. ‘Hoewel de temperatuur van het water wel van invloed is op de hoeveelheid kreeften die we vangen. Als het een koud voorjaar is, dan vangen we minder kreeft en is de aanvoer vanaf maart lastig. Gelukkig halen we dat gedurende het kreeftseizoen vaak weer in,’ gaat hij verder. ‘Zo uit het water, zo op het bord. En dat komt de smaak ten goede. De Oosterscheldekreeft heeft daarnaast een bijzonder DNA wat deze kreeft een fijne, zachte en karakteristieke smaak geeft. De Oosterscheldekreeft wordt duurzaam gevangen en er zijn maar een beperkt aantal vissers die een vergunning hebben om deze kreeft te vangen.’De Stichting heeft als doelstelling om de kreeft te promoten en te koesteren. Een van de middelen om dit te doen is de Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze kent een aantal leden, in totaal 12 restaurants, waar vanaf vandaag een kreeftmenu verkrijgbaar is,’ geeft Ezinga aan. ‘Bij ieder restaurant een ander menu, maar wel overal voor dezelfde prijs van €59,50.’

Restaurant De Etage in Bruinisse is sinds drie jaar lid van deze Kring. ‘We hebben echt profijt van ons lidmaatschap en zien dat als meerwaarde voor ons restaurant,’ vertelt mede-eigenaresse Fleur Verloo. ‘ We hebben de eerste reservering trouwens al binnen,’ vertelt ze. ‘Liefhebbers uit Friesland die het er graag voor over hebben om drie uur in de auto zitten. We hebben vaste klanten uit Amsterdam die hier ieder jaar kreeft komen eten en daarnaast veel klanten uit België die speciaal komen voor deze Zeeuwse lekkernij. Die mensen weten allemaal dat de Oosterscheldekreeft een mooi en bijzonder product is, wat maar beperkt verkrijgbaar is. Onze chef-kok vindt het een geweldig product om mee te werken. Dit jaar heeft het kreeftmenu in De Etage oosterse invloeden. Wij verkopen de kreeft nog wel door tot augustus,’ vertelt Verloo. ‘We hebben een mooi homarium waar we kreeften kunnen houden en ook in de bunen van de kreeftenvissers waarmee we zaken doen, zitten na 15 juli nog kreeften.’ Dus zolang de voorraad strekt kunt u vanaf vandaag Oosterscheldekreeft eten.