Lekkere tradities met Kerstmis

Kerstmis is een uitgelezen moment om met elkaar te eten en drinken. Lekker en gezellig rond de tafel met maaltijden waarbij je zelf aan de slag moet. Een goed moment om tradities in ere te houden, om eens bij te praten en alvast te klinken op op het nieuwe jaar. Hierbij een aantal tips voor traditionele zelf doe Kerstmaaltijden.Een voordeel is dat de voorbereidingen niet veel tijd in beslag nemen, zodat er nog meer tijd overblijft om met elkaar bij te praten. En om te genieten van al het lekkers.

Gourmet

Bij Gourmet kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Bakken aan tafel en iedereen kan kiezen wat ie zelf wil. De kant-en-klaar schotels van de slager bieden een breed scala aan vleessoorten, die snel gaar zijn. Vis kan ook prima op de gourmetplaat. Hou er wel rekening mee dat bij het bakken het vlees en de vis elkaars smaak en geur aannemen. Er zijn diverse groenten waarmee je kunt gourmetten zoals paprika of champignons. Een gebakken banaan is ook niet te versmaden. Sluit een avondje gourmetten af met een zelfgebakken pannenkoekje, al dan niet met appel.

Een Bourgondische fondue

Een fondue met plantaardige olie waarbij je de olie gloeiend heet laat worden. Vlees in kleine stukjes snijden en balletjes van gehakt draaien. Die prik je aan een vorkje prikken en hou je in de kokende olie.  De fondueschotels kunnen kant en klaar bij de slager gekocht worden. Wat salades, sausjes en stokbrood erbij. Makkelijker kan een maaltijd niet. Pas wel even op dat je het vorkje niet in je mond steekt. Daar ga je van jodelen en het is nogal pijnlijk. Daar heb je de rest van de Kerst last van.

Kaasfondue

De kaasfondue is oorspronkelijk afkomstig uit de Zwitserse Alpen met bijbehorende kazen, maar Zeeuwse kazen kunnen er ook prima in. De basis is droge witte wijn en een pan met een dikke bodem die ingewreven is met knoflook. Kaas bij de wijn voegen en roeren maar. Gaat de kaas klonteren, voeg dan een druppel citroensap toe. Snij kleine stukjes brood om er in te dopen. Een salade erbij van witlof en appel en een glas koude witte wijn. Of een kop thee tegen de dorst. Want kaasfonduen maakt dorstig. Wel blijven roeren tegen het aankoeken van de kaas, anders ben je op Tweede Kerstdag nog met de afwas bezig.

Oosterse Fondue

Een Oosterse fondue begint met een pannetje kokende bouillon. Aan tafel worden hier kip, vis en diverse groenten in gekookt. Met een mandje of een netje vis je al het lekkers uit de pan. Erbij eet je mie, gekookt in de bouillon die, van al dat lekkers, steeds sterker en voller van smaak wordt. Die soep serveer als sluitstuk van de maaltijd. Licht verteerbaar en als jet het een beetje slim aanpakt niet heel veel voorbereiding. Koop wel goede verse vis die stevig is en niet al te snel uit elkaar valt. 

Chocoladefondue

Een heerlijke afsluiter van het Kerstdiner; de fondue van chocolade. Verwarm een pannetje met een dikke bodem en smelt daar chocolade in. Melk of puur. Eventueel roer je er wat likeur door. Leg marshmallows, vers fruit, noten en stukjes cake alvast klaar op een schaal. Als de chocolade gesmolten is kan het smullen beginnen. WEl een calorieën knaller, dus hou er een gaatje voor vrij!