Boerentenen, prei en kiwi’s van de koude grond.

Moestuinsocialisme kwam op de tweede plaats bij woord van het jaar in 2014. Bedoeld werd dat de ouderen in onze samenleving hun AOW moeten aanvullen door zelf een moestuin bij te houden. En hoewel Staatssecretaris Klijnsma haar uitspraak bij nader inzien niet handig vond, is het houden van een moestuin voor veel mensen een bron van plezier. En van lekker eten, ook in de winter.

luxe

Volgens schrijver Maarten t Hart, die een programma over zijn moestuin op tv had, is een moestuin de grootste luxe die een mens hebben kan. En hij kan het weten want hij heeft al een moestuin sinds de jaren 70. Nu het winter is en het lijkt alsof de natuur in diepe rust is, groeit er nog van alles aan lekkers in de moestuin. Vaak bevatten deze wintergroentes veel vitamines en mineralen. Net wat we nodig hebben om gezond de winter door te komen. Ook de winterharde kruiden kunnen volop in gerechten worden gebruikt. Wat is er nu zoal te oogsten van de Zeeuwse klei?

Vers en lekker

‘Met een moestuin is het altijd afwachten wat de tuin biedt en dat maakt het zo leuk, juist in de winter,’ vertelt mevrouw Karelse uit Oostkapelle. Ze heeft al jaren een moestuin achter het huis en daar eten ze bijna het gehele jaar door van. Op dit moment staat er bij hen nog rode kool, winterprei en boerenkool in. Daarnaast selderij, oregano en peterselie. ‘Zo vers en lekker kun je het in de winkel niet kopen. Je oogst altijd andere soorten en maten dan dat gangbaar is en je eet het hele jaar met de seizoenen mee. Ik denk dat mijn man straks de rode kool gaat oogsten,’ aldus mevrouw Karelse. Ook de knoflook komt nu al op. Die wordt pas in juni geoogst maar wordt helaas steeds aangevreten door de herten. Daarom schermen ze alles in de tuin altijd goed af. Hoewel de herten steeds handiger worden in het mee-smullen.

Boerentenen

Caroline de Ligt woont op Baarland en heeft een grote moestuin met een kasje erop. In haar wintermoestuin staan nu nog spruiten, kruiden, winterprei en boerentenen. Die boerentenen zijn grote witte bonen en hadden eigenlijk al geoogst moeten worden, maar ze zijn nog prima te verwerken. ‘Je verwacht dat ze melig smaken, maar ze smaken juist zalvig. Ik maak er een goed gevulde soep mee,’ vertelt de Ligt enthousiast. ‘Ik vind het fijn om met mijn handen in de grond zitten. Zelfs in de winter, al heb ik er soms weinig tijd voor, is dat heerlijk om te doen. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere dingen voor in de tuin,’ aldus de Ligt.  ‘Door het jaar heen koop ik nagenoeg geen groente. Ik maak ‘s zomers groente in of, als ik veel over heb, stop ik dat in de vriezer. Heerlijk om daarop terug te kunnen vallen. Zo eet ik het hele jaar door gezond.’ Binnenkort volgt ze een cursus om bijen te houden. Ze gaat daarvoor haar moestuin bij-vriendelijk maken.

Groene tuin

Wim Kuijper uit Zierikzee is een moestuinder in hart en nieren. Hij is er mee opgegroeid. In de winter is hij 1á 2 keer per week op zijn tuin te vinden. Naast winterpostelein, andijvie en diverse kolen heeft hij nog kiwi’s staan. Doordat het zo lang zacht is geweest, kan hij nu de laatste plukken. ‘Ik kan door mijn ervaring op mijn eentje 600m aan. Maar je ziet dat bij mensen zonder ervaring een tuin vrij snel rommelig is,’ zegt Kuijper. ‘Van oudsher is een wintertuin zwart, maar ik hou van een winterse groene moestuin. En ik eet er het hele jaar door van,’ vervolgt hij. ‘Als ik in de supermarkt ben, dan passeer ik altijd de groenteafdeling. Daar koop ik niets, hoogstens een enkele banaan of sinaasappel.’

Maak een plan

Al tijden het idee om ook een moestuin aan te leggen? Dit is het moment. Januari is namelijk bij uitstek geschikt om een plan voor een moestuin te maken en, als alles meezit staat er komend voorjaar een zelf geoogst maaltje op tafel. Niet weten waar je moet beginnen? Op het internet zijn veel Zeeuwse fora en groepen over moestuinen die vol met handige tips en ervaringen staan. Het zijn tevens een soort van groentemarkten want er wordt veel uit de moestuinen gedeeld en verdeeld. Lekker en leuk. Geen grote tuin maar toch iets zelf willen oogsten? Dat kan. Begin gewoon met een aardbeienplant of een trostomaat in een mooie pot.