Zonnekersen zijn geen aangeklede pitten maar grote, vlezige Zeeuwse kersen

Wie deed het vroeger niet? Van twee kersen oorbellen maken om ze dan vervolgens toch niet te kunnen weerstaan en alsnog op te eten. En gelukkig, ze zijn er weer al een paar weken, de Zeeuwse kersen. Overal langs de weg verschijnen bordjes met kersen te koop en bij sommige boomgaarden mag je zelf komen plukken. Kersen zijn boomvruchten en zitten bomvol vitamine A. Dat is een sterk antioxidant. Daarnaast bevatten deze mooie rode vruchten mineralen en anthocyaninen, die een ontstekingsremmende werking hebben. En worden er aan de kers eigenschappen toegedicht die reuma en jicht verminderen. ‘Het lijkt een goed seizoen te worden,’ aldus kersenkweker Jacco Elenbaas uit Arnemuiden. ‘Maar er kan nog van alles gebeuren, dus je weet het nooit zeker want het seizoen loopt nog tot half augustus,’ zegt hij. Maar al die zonneschijn is goed voor de smaak.’ De kersen die het predikaat klasse 1 krijgen, zijn om zo op te eten. De kersen van klasse 2 worden verwerkt tot wijn en sap. Samen met twee andere telers werkt Elenbaas onder de noemer ‘Cherry Queen’. Door de onderling samenwerking wisselen ze kennis en ervaringen uit en hebben ze een gezamenlijk sorteerbedrijf in Kapelle opgezet. Hun kersen zijn te koop onder de noemer Zonnekersen. ‘Dat is een verzamelnaam voor de grote, vlezige Zeeuwse kersen. En geen aangeklede pit,’ zo zegt Elenbaas trots. ‘Een aangeklede pit is een kers met meer pit dan kers. En daar houden we hier niet van. Hebben de klanten eenmaal onze kersen geproefd, dan willen ze niet meer anders. De consument gaat steeds beter goede kersen herkennen. Al weet nog niet iedereen dat kersen aan een boom groeien,’ zegt hij vol ongeloof. ‘Maar dan nemen we ze mee de boomgaard in en kunnen ze dat met eigen ogen aanschouwen.’ Bij het kersenseizoen hoort een Clafoutis. Frans gebak met Zeeuwse kersen. Dat is een goede combinatie en snel te maken. Verwarm de oven voor op 190 C en ontpit 500 gr. Zeeuwse zonnekersen. Vet een taartvorm in met boter en verdeel de kersen daarover. Klop 250 ml melk, 75 gr. bloem, 3 eieren en 75 gr. suiker met een snuf zout tot een luchtig beslag. Giet dit over de kersen, schuif de de schaal in de oven en bak de clafoutis in 40 à 45 minuten goudbruin. Bestrooi met poedersuiker en serveer deze taart direct. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *