Spruitentijd

Gezond eten en leven en je immuunsysteem een boost geven is juist nu heel belangrijk. En wat is er nu gezonder dan spruitjes? In 100 gr. spruiten zit bijvoorbeeld meer vitamine C dan in sinaasappels. Daarnaast bevatten ze magnesium, kalium, foliezuur en vezels. “Weliswaar kun je het hele jaar door spruiten kopen,” aldus spruitenkweker Gilles Klompe uit Dreischor. “Maar nu is het echt spruitentijd. Dat is niet voor niet want al die gezonde stoffen zorgen voor extra weerstand in de donkere wintermaanden. En ondanks dat door de droogte van het afgelopen jaar de opbrengst lager is, blijkt de kwaliteit juist weer erg goed,” gaat hij verder. “Er is altijd vraag naar spruiten, alleen worden ze door andere groenten zoals prei, kool en broccoli in de supermarkten wel eens weggeconcurreerd. Al is de broccoli natuurlijk niet van Nederlandse bodem.” Hij vertelt dat Duitsland een grote afzetmarkt is voor zijn spruiten die iedere dag verse geoogst worden. Ze gaan naar de veiling maar liggen ook bij diverse Zeeuwse supermarkten. Het geheim van lekkere spruiten is om ze beetgaar te koken. Dan heb je meteen minder last van spruitjeslucht, die jarenlang symbool stond voor een bekrompen denkwijze. Inmiddels zijn spruitjes, doordat ze zo gezond zijn, weer helemaal hip. Bijvoorbeeld in deze wintersalade. Neem 400 gr schoongemaakte spruiten en gaar ze heel kort. Kook 400 gr. bulgur volgens de verpakking en kook 5 dl. port in met 1dl. balsamicoazijn en 4 el. perensiroop. Bak vervolgens 200 gr. boschampignons in wat boter en voeg er 2 uien, twee knoflooktenen en peper en zout toe. Schep alle ingrediënten door elkaar, leg dit op wat salade en giet de saus er over. Een gezonde start. SPruitentijd