Geur

Mensen blijken een geurgeheugen te hebben. Laatst werd ik ineens getroffen door de geur van rook en belandde ik bijna 40 jaar terug in de tijd. Als ‘kabouter’ bij de Scouting in Goes kwamen we wekelijkse bijeen in een rokerig hol. Daar trok de houtkachel niet goed, wat leidde tot veel rook, tranende ogen en stinkende kleren.

Gek dat ik, terwijl ik op m’n fiets reed, zomaar ineens weer in die schuur stond. Alleen maar door de lucht van verbrand hout en papier. Geuren kunnen je doen verlangen naar iets dat was of van wat je zou willen dat het er weer zou zijn. De geur van pas gemaaid gras en van sportkleedkamers. Van het voorjaar of juist van de herfst. Van mijn mannen, toen ze nog baby waren, en zo lekker zoetig roken. De geur van de zomer is die van zilte lucht in combinatie met zonnebrandcrème.

Een andere, voor mij belangrijke geur, is die van de Oosterschelde. Ik ging daar als kleuter al naar toe met mijn ouders. De geur van klappers en van het hoge gras. Maar ook de geur van het slik dat te voorschijn kwam bij eb. Als ik in de buurt van dat zilte water kom, word ik altijd weer heel even die kleuter.

Tijdens mijn studie woonde ik in Delft. De geur van de Gist Brocades doet me nog steeds aan de eerste jaren op mijn studentenkamer denken. In combinatie met het gevoel ontheemd te zijn. Later werd de geur van schraal bier een metafoor voor deze periode als student.

Dat de geur van gebakken brood en appeltaart mensen tot het aankopen van een huis kan verleiden is bekend. In winkels worden geuren verspreid die mensen aansporen tot het doen van aankopen. Wellicht dat we in deze jachtige wereld daarom opzoek zijn naar de geuren van vroeger als stoofvlees, groentesoep, stoofpeertjes en zelfgebakken cake. Die gerechten geven veel geur af en doen ons verlangen naar geborgenheid en vroeger.

Wat bij ons thuis een geur-hit is? Kip gevuld met limoen. Het hele huis verheugt zich op de maaltijd die komen gaat want de geur is de vooruitgeschoven post. Die geur doet je denken aan geluk. Het geluk van een knapperig kippenpootje.