De lamsoren zijn er weer!

Sinds een paar weken zijn ze weer vers verkrijgbaar. De lamsoren. En inderdaad, de naam komt van het lam. De bladeren van de lamsoor zijn namelijk lang en groen, soms een beetjes grijzig en in de vorm van een lamsoor. Ze groeien op de zilte bodem langs de kust op de schorren. Die zijn aan de randen van de Oosterschelde te vinden. Ze zijn door opslibbing hoger komen te liggen dan de slikken. Ze worden daardoor niet iedere dag overspoeld, al loopt het zoute water dagelijks via diepe geulen het schor binnen. Hans Elenbaas van Elenbaas Zeegroente uit Nieuw en Sint Joosland heeft bij het snijden dan ook hoge laarzen en een waterdichte overall aan. Hij heeft daarnaast een emmer mee en een snijmes met een breed blad. Van verre herkent hij aan de kleur de planten die in het schorrengebied groeien. Hij weet niet beter; zijn familie sneed vroeger al zeegroentes bij het Veerse meer en zijn moeder leurde daarmee langs de deuren. De lamsoor, ook wel zeeaster genoemd, werd vorig jaar al begin maart gesneden maar door het koude voorjaar is dat nu een paar weken later geworden. Omdat de vraag naar zilte groentes als lamsoor toeneemt, haalt Elenbaas het lekkers ook uit Frankrijk. Hij heeft daar, net als in Zeeland, vergunningen. En daar bijna 20 mensen in dienst om de zilte groente te sorteren en te verpakken. Naast lamsoor snijdt hij tevens schorrekruid, zoutmelde, strandbiet en het zeer populiare zeekraal. Al komt de Zeeuwse zeekraal pas vanaf mei op de markt. Elenbaas levert vanuit zijn loods in Middelburg direct aan groothandels en restaurants. Viswinkels in Nederland en Duitsland zijn daarnaast grootafnemers. Bij het kopen van de lamsoor mogen de bladeren er niet verlept uitzien. Het is snel en makkelijk te bereiden, maar de lamsoor moet heel kort gewassen worden. Ze kunnen niet zo goed tegen het zoete water. Door de zilte smaak combineert lamsoor heel goed met vis, schaal- en schelpdieren en, hoe kan het ook anders, met lamsvlees. Omdat de groente vanzichzelf al een zilte smaak heeft, hoeft er geen zout meer bij.